Notícies / News / Notícias

2009
Cuatrimestre 1
Quatrimestre 1
Arxiu / Archive / Archivo


Noticies d'ara / Current news / Noticias actuales09.04.30 ALBUM DE FOTOS

Escola de música "Amando Blanquer" - Audició de Primavera

Fotos (cc) Estefania Fullana09.04.29Arquebisbat de València


Información
El 23 d'abril visitava Alcoi per primer cop monsenyor Carles Osoro: nou arquebisbe de València

La parròquia de Santa María amb mossèn Ismael Ortiz al front -'de gom a gom'- acollía la missa major: Sant Jordiet rebía la primera cumunió al tempo de la Missa a Sant Jordi del mestre Amando Blanquer

Jaume J. Ferrando
Sergi Sempere -Sant Jordiet 2009- alumne del Col.legi Salesià Sant Vicent Ferrer d'Alcoi rebía la primera comunió el proppassat 23 d'abril al llarg de la missa major de Sant Jordi -que a la ciutat té caràcter de solemnitat- presidida per monsenyor Carles Osoro, el nou arquebisbe que visitava Alcoi pocs dies desprès d'haver pres possesió de la seu valentina.

Al voltant de trenta preveres a més del bisbe auxiliar mons. Esteve Escudero i el bisbe auxiliar emèrit mons. Rafael Sanus acompanyaren a l'arquebisbe. També hi estaven presents la consellera de cultura Trini Miró, l'alcalde de la ciutat Jordi Sedano -al capdavant de la corporació municipal- i la junta directiva de l'Associació de Sant Jordi. L'Orquestra Simfònica Alcoiana i els cors de la ciutat sota la batuta de Gori Casasempere intrepretaven la "Missa a Sant Jordi" del mestre Amando Blanquer.

Mons. Osoro començava l'homilia referint-se a la música, per a poc després cridar a Sergi Sempere al seu costat amb voluntat de parlar amb ell en un moment força emocionant de l'homilia i animar-lo "a ser sempre sant". Poc desprès mons. Osoro es dirigía al poble fent servir la llengua -amb un clar esforç molt d'agraïr- per exhortar als alcoians a obrir-se a l'humanisme cristià i donar les gracies per haver-lo acollit.
23 d'abril - Alcoi - Carlos Osoro, Arquebisbe de València - Sant Jordi 2009 - Alcoi. Foto cortesia José Luis Ramos, sdb (cc) - Mossén Ismael Ortiz, Vicari. - Mons.Esteban Escudero - Mons. Rafael Sanus

23 d'abril - Alcoi - Sant Jordiet - Sergi Sempere - Carlos Osoro, Arquebisbe de València - Sant Jordi 2009 - Alcoi. Foto cortesia José Luis Ramos, sdb (cc) - Mossén Ismael Ortiz, Vicari. - Mons.Esteban Escudero - Mons. Rafael Sanus - Associació de Sant Jordi (majorals)

Saül Gómez: "Santiago Capitán Abencerraje"Icon_External_Link from wikimedia.org
La capitanía abencerratge va lluir de música
el passat 22 d'abril, la 'filà d'Apolo' feia gal·la de bon gust oferint un captivador espectacle


Jaume J. Ferrando
Al voltant de mil cinq-centes persones participaren en l'entrà abencerratge del 2009, mes d'una vintena de grups corals i un munt de músics acompanyaren a Antonio Jorge Guillém al seu pas pels carrers d'Alcoi el passat 22 d'abril.

Les diferents seccions de "Santiago Capitán Abencerraje", la marxa escrita per Saül Gómez per a l'ocassió, s'interpretàren seqüencialment en un 'efecte ciclic' que hom podía percebre com una peça sense fí.

"L'entrà dels moros" de Camilo Pérez Monllor obría amb l'esquadra 'de blancs' mentre que "Abencerrajes-Tarde de Abril" de Amando Blanquer tancava amb l'esquadra 'de negres'.

En conjunt, un espectacle ben coordinat que mereix la felicitació més cordial desde Toni Guillem fins al darrer dels participants i que  supusà un 'derroxe' de bon gust al carrer... com no podía ser d'altra manera.

Abencerratges 2009 - Alcoi. Foto cortesia José Luis Ramos (cc)

Abencerratges 2009 - Alcoi. Foto cortesia José Luis Ramos (cc)


Abencerratges 2009 - Alcoi. Foto cortesia José Luis Ramos (cc) Abencerratges 2009 - Alcoi. Foto cortesia José Luis Ramos (cc)
2009.04.20 Gregorio Casasempere, abanderat 2009

el seu pasdoble "Desperta't Alcoi" serà interpretat per La Primitiva acompanyant al director de l'himne Francisco Amaya


CIM Apolo. Comunicació Social
El proper dimarts -día dels músics- la Corporació Musical Primitiva entregarà la bandera a Gregorio Casasempere Gisbert que será l'encarregat de portar-la en la desfilada de les bandes d'enguany.

Será dins d'un acte 'de familia' previst per a les 17:15h a la seu del CIM Apolo.

A continuació, i després de participar en la Glòria Infantil, La Primitiva -amb banda i dolçaines- acompanyará al director de l'himne Paco Amaya amb el pasdoble 'Desperta't Alcoi' del mateix Casasempere.
Dia dels Músics
Dia dels Músics: un moment de l'himne.El bosc de les paraules
ciberpoesía de Josep Sou

Redacció
El passat divendres 3 d’abril al centre Ovidi Montllor s'inauguraba l'exposició “El bosc de les paraules” de Josep Sou.

La mostra de ciberpoesia / poesia visual romandrà oberta al centre Ovidi Montllor fins a finals del mes d’abril.

Josep Sou Icon_External_Link from wikimedia.org(Alcoi, 1951). Estudia Filosofía i Lletres a València i Salamanca. Doctor en Belles Arts per la Universitat Miguel Hernández d'Elx. Professor de Pintura Urbana a la Universitat Miguel Hernández d'Elx.

Cataleg de l'exposició Icon_External_Link from wikimedia.org  
Josep Sou - El bosc de les paraules. Portada del catàleg.2009.04.17 El Triduo a San Jorge recupera la segunda copla del Walí-Walí en el noventa aniversario de la composición de Julio Laporta

La música de Ruperto Chapí también estará presente en los oficios religiosos que Alcoy dedica a su patrón en este 2009, año centenario de la muerte del maestro villenense

Jaume J. Ferrando
El Walí-Walí (del árabe 'amigo de Dios' Icon_External_Link from wikimedia.org) de Julio Laporta Hellín compuesto en marzo de 1919, cumple noventa años. Y para la ocasión la Corporación Musical Primitiva ha querido rescatar su segunda copla; ni los más viejos del lugar recuerdan cuándo dejó de cantarse. Se podrá oir en el Triduo a Sant Jordi en la parroquial de Santa Maria del 18 al 20 de Abril a las 20h.

La música de Ruperto Chapí también estará presente en los oficios religiosos que Alcoy dedica a su patrón en el año centenario de la muerte del maestro villenense: concretamente se prevé interpretar el 'Nocturno' de la zarzuela 'El Rey que rabió".

El repertorio del triduo ha sido acordado por Mossèn Ismael Ortíz vicario de Sant Jordi y el 'mestre de la Vella' Àngel Lluís Ferrando. Será música para servir a la liturgia y se podrán distinguir los momentos en que los vientos y metales suenan a 'órgano' y explosión de alegría con otros donde la cuerda ayudará a crear un ambiente más intimo.

El Grupo Cantores de Alcoy pondrá la voz al Walí-Walí! y su segunda copla inédita. Originalmente titulado 'Novenario a San Jorge' el autor de 'Mi Barcelona' y 'Un moble més' lo escribió para la Capilla Primitiva, entidad que en los años cincuenta se integró en la Coral Polifónica Alcoyana, y sección histórica de la corporación musical decana de Alcoy. El barítono Alfonso Marco -pianista y profesor de la Escuela de Música Amando Blanquer del CIM Apolo- es el maestro de coro y será quien ponga voz al 'solo' de la primera copla.

Pepe Silvestre, Antulio Abad y Rafael Abad se cuentan entre los últimos cantores que salieron de Apolo y su histórica Capilla Primitiva -de la que Silvestre también fue 'mestre de capella'- y no recuerdan haber cantado nunca la segunda copla que éste año recuperan con una cierta emoción.

El 'Himno a San Jorge' (Insigne Mártir) de Enrique Juan Merín servirá para iniciar las vísperas solemnes y la "Primera Misa Pontifical" de Lorenzo Perosi pondrá el Sanctus-Benedictus y el Agnus Dei de la Misa.


'Novenario a San Jorge' de J. Laporta
Letra en castellano de José Vidal

Walí, Walí, ¡yo te saludo!
Walí, Walí jinete divino.
Oh! luz de Alcoy, paz y camino.
Jorge santo: ¡sé su escudo!

I
En la ciudad de Berito
mataste aquél dragón
¡éste fue el primer blasón
de Vuestro esfuerzo afamado!

II
Con infinitos tormentos
el tirano os oprimió
y de ellos Dios os libró
de otros tantos tormentos.
¡Caballero del toisón
sois en los cielos armado!


Ensayo del Triduo. CIM Apolo 16/4/09

Ensayo del Triduo. CIM Apolo 16/4/09
Ensayo del Triduo. CIM Apolo 16/4/09

Pepe Silvestre, Antulio Abad y Rafael Abad cantores de la desaparecida Capilla Primitiva con Àngel Lluís Ferrando
Pepe Silvestre, Antulio Abad y Rafael Abad cantores de la desaparecida Capilla Primitiva con Àngel Lluís Ferrando

Portada del 'Novenario a San Jorge' firmado por Julio Laporta Hellín el 31 de Marzo de 1919
Portada del 'Novenario a San Jorge' firmado por Julio Laporta Hellín el 31 de Marzo de 1919Entraetes 2009

Redacció
La Filà Abencerratges baixava per Sant Nicolau el passat dilluns, amb L'Entrà dels Moros, una 'entraeta' especial amb els capitans cristià i moro, moment que arreplega la foto de Juan Sanz per al Ciudad i que's repetía també el dijous 16. Per al dilluns 20 està prevista l'entraeta oficial amb la Primitiva al complert.Foto (c) Juan Sanz. Cortesía del Periódico Ciudad de Alcoy
Foto (c) Juan Sanz
 Cortesía del Periódico Ciudad de Alcoy2009.04.15 En 'La Glorieta' amb Begoña Mira

descàrrega desde radioalcoy.com

Redacció
Per a comentar el concert del 'diumenge de rams' 2009, Radio Alcoy Icon_External_Link from wikimedia.org convidaba al director Ángel Lluis Ferrando qui acompanyat per Indalecio Carbonell i Jaume J. Ferrando, participaren en el programa "La Glorieta" conduït per Begoña Mira.
S'emetrà per Radio Alcoy AM -1485 kHz- demà dijous 16 d'abril a partir de les 19h.

Foto: Cortesía de Radio Alcoy


DES DEL FARISTOL

Diumenge de Rams


Jordi Monllor Jordi Monllor

Diumenge de Rams, immers en una atmòsfera pseudo-religiosa, el poble d'Alcoi troba un xicotet punt d'inflexió al seu any fester, i és que "la vella" ofereix el seu concert anual de música festera. Aquest any, el que fa setanta.

Encara que és diumenge, els músics fan un petit esforç per alçar-se a l'hora i assistir a la prova de so. Una mica de alé i comença el concert, i el pati de butaques respón a cada peça amb un agrait clam de palmes, especialment amb l'himne de festa i amb la espectacularitat de la marxa característica de la casa: "L'entrà dels Moros".

Després d'un matí intens, tots i totes ens dediquem un temps per al relax i el bon humor. Alguns amb un dinar de germanor, que com a punt àlgid va tindre una visita de un enamorat de la música vella: El senyor Bonet, que ens va dedicar unes paraules d'alabança i recolzament que a molts els pugueren arribar al cor.
Fotos: Aranzazu Cabanes

Fotos: Aranzazu Cabanes

Fotos: Aranzazu Cabanes
Fotos: Aranza CabanesCONTRIBUCIONES A LA WEB

"Instrumentos Musicales y Género" por Aranzazu Cabanes

Redacción
¿Hay instrumentos 'de hombres'? ¿Las mujeres prefieren tocar la flauta a la percusión? Aranza Cabanes intenta responder a estas preguntas mediante su estudio "Instrumentos Musicales y Género".

El trabajo se realizó usando técnicas audiovisuales: tomando fotos a 25 bandas de música que participaron en las fiestas de moros y cristianos de Alcoy 2008, identificando a partir de las imágenes, instrumentos e instrumentistas. También aporta bibliografía y amplia documentación sobre el tema.

En las conclusiones Cabanes señala: "Se observa que en 24 de las 25 bandas de música, los instrumentos de percusión son tocados por hombres, mientras que sólo en una de ellas, se tocan por mujeres. Se observa que en las 25 bandas, los hombres tocan el trombón, mientras que sólo en 2 de ellas lo tocan mujeres. También podemos ver cómo en 9 de las 25 sólo son mujeres las que tocan el flautín, y en el caso de la flauta, sólo la tocan hombres en 1 banda, mientras que mujeres la tocan en 10."

Leer más
Aranzazu Cabanes
Aranzazu Cabanes (Alcoy, 1985) Diplomada en Gestión y Administración Pública, actualmente se encuentra finalizando la Licenciatura en Criminología. Miembro de la Corporación Musical Primitiva desde 2001, en la Escuela de Música Amando Blanquer estudió Percusión y Trombón2009.04.06 ESCOLA DE MÚSICA 'AMANDO BLANQUER'

Audició de Primavera


Redacció
El dimarts 7 d'abril a partir de les 19:30h l'Escola de Música Amando Blanquer oferirá als salons del CIM Apolo l' Audició de Primavera a càrrec d'alumnes de piano, clarinet i cant.

PDF - Portable Document FormatPrograma


Sandra Sanchis entre Charo Marín i Francisco Diaz, abans del diumenge de rams 2009. Foto: Aranzazu Cabanes
Sandra Sanchis entre Charo Marín i Francisco Diaz.
Foto: Aranzazu Cabanes
Rafael Serra nou president de l' OSA

l' Orquestra Simfònica Alcoiana renovaba la junta directiva en l'assemblea celebrada el proppassat 30 de març

Redacció
El passat dia 30 de març l'Orquestra Simfònica Alcoiana renovaba part de la junta directiva. Rafael Serra Moncho es el nou president que prén el relleu de Juan Carlos Peris. Altres membres de la directiva renovada son Francisco Casasempere (vice-president), Susana Fernández (secretaria), Jesus Fuertes (tresorer), i els vocals Juan Luis Guitart, Carlos Vilaplana, Salvador Vañó, Yolanda Calabuig, Ana Molina i Quico Martinez.
Rosa Sanchez, regidora de Cultura, Rafael Serra i Juan Carlos Peris. Foto: Valero Santa Cecilia 2007
Rafael Serra -amb uniforme de la Música Primitiva- entre Rosa Sánchez -Regidora de Cultura- i Juan Carlos Peris.
Foto Valero. Santa Cecilia 2007Con la Gala de la "Peladilla d'Or" el Ciudad estrena canal en Youtube

Redacción
Ya estan disponibles las actuaciones musicales de la Gala del pasado once de marzo en el canal CiudaddeAlcoy Icon_External_Link from wikimedia.org

HIMNESCLATS: Angel Lluis Ferrando versiona l'himne d'Alcoi pare el cuarteto de percusión ESCLATS por encargo del Ciudad.

SERRA DE MARIOLA en versión de Moisés Olcina i la Ciutat Big Band por el Coro de voces blancas 'El Trabajo' dirigido por Patricia Pérez y Angela Esteve.

Y, más con María Ribera, Gregorio Casasempere y la Ciutat Big Band
Indalecio Carbonell acude a la Gala del Ciudad acompañado por su esposa. 11/3/09 Foto cortesía El Periódico Ciudad de Alcoy
Indalecio Carbonell -presidente del CIM Apolo- entrando a la Gala del Ciudad acompañado por su esposa.
Foto cortesía El Periódico Ciudad de AlcoyBREUS  / BREVES


Estatutos del CIM Apolo

Indalecio Carbonell, presidente del CIM Apolo ha digitalizado los estatutos actualmente vigentes y que datan del 2004

PDF - Portable Document FormatEstatutos 2004 CIM ApoloMemòria d'activitats 2008

El proppassat 25 de març, el CIM Apolo celebrava l'assemblea-junta general de socis. El director, Àngel Lluis ferrando llegía la PDF - Portable Document FormatMemòria d'Activitats 2008 de la Corporació Musical que està sota la seua direcció artística des de l'inici del 2007.
2009.04.28


PDF - Portable Document Format Programa


LXX edición del 'diumenge de rams' por La Primitiva

A la obertura de la ópera "Los Abencerrajes" de Luigi Cherubini y el estreno absoluto de la "Marcha Mora Alcoyana" op.126 de Masanobu Kimura se añaden composiciones -de ayer y de hoy- que ilustran la fiesta de moros y cristianos, su proyección y transcendencia

CIM APOLO - Comunicación Social
El domingo cinco de abril a las 11:45, en el Teatro Calderón Icon_External_Link from wikimedia.org, la Corporación Musical Primitiva de Alcoi bajo la batuta de su titular Àngel Lluís Ferrando, ofrecerá el concierto de música festera con la ya habitual participación de los “Dolçainers Apolo La Cordeta”. El concierto del 'diumenge de rams' alcanza su setenta edición presentando 'abencerrajes' como 'leit motiv' en feliz coincidencia con el año-capitán de la filá del Apolo.

En el programa, la decana de las sociedades musicales alcoyanas, incluye autores -clásicos en la música exprofesa para la fiesta- como Evaristo Pérez Monllor con su 'Genna al Ariff', que se podrá oir en la versión e instrumentacion originales de 1924; Camilo Pérez Monllor con '¡Farolero!' de 1922 o Rafael Casasempere con su “Boabdil abatido” de 1952. Añadiendo otros de rabiosa actualidad como Ramón García, José Rafael Pascual, Benjamín Francés o Francisco Amaya: el músico alcoyano designado como director del Himne de Festa.

Destaca por original y novedoso, el estreno absoluto de la 'Marcha Mora Alcoyana' del reconocido compositor japonés Masanobu Kimura y la inclusión de la obertura de la ópera 'Los Abencerrajes o El estandarte de Granada' escrita por Luigi Cherubini en 1813. Dos obras muy diferentes y de importante significación. El pre-romántico Cherubini será el primer compositor 'sinfónico' europeo que se basa en la Guerra de Granada y en uno de sus episodios: la matanza de los abencerrajes a mano de los zegríes y el legendario Aben-Hamet 'el último abencerraje' superviviente de la misma. Por otra parte la 'Marcha Mora Alcoyana' se podría calificar de 'capricho andalusí' evocado a partir de 'la festa': sorprendente en lo que se refiere a la instrumentación, pasa por ser la primera obra escrita desde y para la fiesta por un compositor tan alejado de ella física y culturalmente como el maestro Kimura que la firmó en 1985 'opus-126' de su catálogo.

El programa se completa con “Els Acacauats” de José Pareja y “Abencerrajes y Cegríes” de Gonzalo Blanes ambas piezas dedicadas a Indalecio Carbonell, abuelo del actual presidente del Centro Instructivo Musical Apolo, entidad que tiene en Ernesto Valor Calatayud un distinguido 'socio de mérito' ejemplo de incansable labor en pro de la música local y recuperación de melodias y canciones 'de la terreta' lo que le mereció que el coruñés Ricardo Dorado le dedicara la marcha 'Ernesva' en 1971 y que también se podrá oir con carácter de re-estreno.

Un año de celebración para el CIM Apolo y la Banda Primitiva, que tuvieron en 1940 la audacia de promover el concierto del 'diumenge de rams' y que con el paso del tiempo ha llegado a nuestros días convertido en un ciclo de conciertos bajo el epígrafe “de exaltación de la música festera” organizado anualmente por el Ayuntamiento de Alcoi con la participación de las Sociedades Musicales de la ciudad.Localidades:
Los días 2 y 3 en la Secretaría del Centro Instructivo Musical Apolo de 18.00 a 21.00 h. El sábado día 4 en horario de 18.00 a 20.00 h. El día del concierto a partir de las 11 h en la taquilla del Teatro Calderón. Los sres-as. socios-as podrán retirar sus localidades con las condiciones habituales, desde el lunes 30 de marzo hasta el miércoles 1 de abril (a.i.) en la secretaría de la sociedad de 18 a 21h. 
Luigi Cherubini (1760-1842) wearing the Legion d'Honneur from wikimedia.org
Luigi Cherubini (1760-1842)

Sala de los Abencerrajes - La Alhambra- Granada Foto (cc) jvwpc
Sala de los Abencerrajes - La Alhambra- Granada
Foto (cc) jvwpc jwpc Creative Commons License


Masanobu Kimura from www.city.sapporo.jp
Masanobu Kimura
 profesor de composición en la Sapporo Otani University
Foto: www.city.sapporo.jp

La Primitiva Alcoy. Primer Concierto festero del domingo de ramos 1940
Domingo de Ramos -1940
Programa del primer concierto de música festera por 'La Primitiva' con Fernando de Mora¡Farolero!
Los hechos que fueron la inspiración de Camilo Pérez Monllor para escribir en 1922 este pasodoble


Este año [ ...1921, la Filá Abencerrajes... ] tomó parte en un Concurso de faroles-guías luciendo una soberbia carroza con fantástica iluminación eléctrica, ejecutada bajo la dirección del pintor Antonio Solsona, cuyo tema era "un águila de cuyas garras pendía el pueblo de Alcoy" que el público unánimemente juzgó como merecedora del premio primero. No lo entendió así el jurado y la eliminó del Certamen, concediéndole sin embargo un galardón extraordinario consistente en un diploma especial y medalla de oro con la efigie de San Jorge.

Los Abencerrajes protestaron el fallo rebelándose contra el Presidente del jurado, que lo era el Asesor artístico, promotor de él, quien dimitió de su cargo como igualmente por solidaridad el propio Presidente de la Asociación de San Jorge. Se arreglaron cosas, los dimitidos se retractaron, los reclamantes admitieron explicaciones y la medalla, no así el diploma, que fue regalada al autor del proyecto, cuya viuda doña Josefa Monllor Candela guarda aún en el relicario de su pecho con ardorosa devoción.

[...]

Indalecio Carbonell Pastor
de la "Reseña Histórica"  de la Filá Abencerrajes. Noviembre 1999
Carroza para la retreta de 1921 con 'El Pardalot' Fotos cortesía I. Carbonell


Carroza para la retreta de 1921 con 'El Pardalot' Fotos cortesía I. Carbonell

Carroza para la retreta de 1921 con 'El Pardalot'
Fotos cortesía I. CarbonellUnió Musical de Busot
Concert de música festera el dissabte quatre d'abril

Julio García Casasempere
Açí vos envie el programa del concert de festes que realitzarem a Busot el proper dissabte 4 d'abril. Com l'any passat, els colegues de la Unión Musical de Busot conviden als amics de la CM Primitiva a aquest concert tot i que son conscients que la data no ajuda massa a gaudir de la vostra preséncia. Personalment, espere gaudir el Diumenge de Rams amb la banda, també com l'any passat.


-I-  
MARTA (PD) - MARIO ROIG VILA
PACO JOVER (MC) - RAMÓN GARCÍA I SOLER
ROPERIA XIMO (MM) - FRANCISCO VALOR LLORENS
CAVALL I NAVAIXA (Fantasia contrabandista) - ERNESTO GARCÍA CLIMENT *
CROYDOM (MM) - ERNESTO GARCÍA CLIMENT *
 
* Estrena absoluta

-II-
MI BARCELONA (PD) - JULIO LAPORTA HELLÍN
TERRA NOSTRA (MC) - ENRIC ALBORCH TARRASÓ
1er Premi Composició de Música Festera “Ciutat de Sant Vicent del Raspeig, any 1999
DANIEL JUAN (PD) - JOSE Mª FERRERO PASTOR
ABENSERRAIG (MM) - SAÜL GÓMEZ SOLER

Unio Musical de Busot. Concert de Festes 4/4/09


Música medieval
Conferència per Àngel Lluís Ferrando a la Universitat d'Alacant dins de la VII Setmana Cultural de Primavera In memoriam Enrique Alcaraz Varó

Redacció
Àngel Lluís Ferrando pronunciava una conferència en la Setmana Cultural de Filosofía i LLetres de la Universitat d'Alacant amb el títol "Alguns trets característics de la música medieval a partir de les nostres fonts documentals". El divendres 27 a les 11h en el saló de Graus de la Facultat de Filosofía i Lletres.

PDF - Portable Document Format Programa
Universitat d'Alacant - Facultat de Filosofía i Lletres. Angel Lluís Ferrando 27 de març 2009
Universitat d'Alacant - Facultat de Filosofía i Lletres. Angel Lluís Ferrando 27 de març 2009


El webmaster al Centre Nacional de Supercomputació

Redacció
El webmaster ha estat uns dies fora. Amb un grup d'alumnes de l'Escola Professional Salesiana Joan XXIII d'Alcoi, on desenvolupa la seua tasca docent, Jaume J. Ferrando visitava el Barcelona Supercomputing Center a més -clar està- de passejar per la ciutat comtal apropant-se a l'obra de Gaudí i fent parada al Camp Nou o l'anell olímpic de Montjuïc, entre d'altres, al llarg d'aquesta setmana passada.

El BSC-Barcelona Supercomputing Center Icon_External_Link from wikimedia.org, és la major infraestructura espanyola pel que fa a l'àmbit de la supercomputació: un ordinador que ocupa una antiga capella en la zona universitària de Pedralbes, que està entre els primers d'europa i que té una capacitat de càlcul senzillament espectacular: al voltant de 20.000 PC's domèstics treballant al 'unísono'.


Grup de l'Escola Professional Salesiana Joan XXIII d'Alcoi al Barcelona Supercomputing Center2009.03.21www.capitania2009-abencerrajes.com
Saül Gómez Soler
autor de 'Santiago Capitán Abencerraje'. La marxa per al capità moro de la festa de Sant Jordi 2009 s'estrenará el dissabte 28 de març per la Banda Primitiva d'Albaida

Jaume J. Ferrando
La música per al boato del capità moro 2009 vindrà signada per Saül Gómez Soler, entre altres peces escrites per l'ocassió, destaca la marxa mora "Santiago Capitán Abencerraje" que s'estrenará el proper dissabte 28 de març al Teatre Salesians pel Cercle Musical Primitiva Albaidense, dirigida pel seu titular, el propi compositor, pódium que comparteix a hores d'ara amb l' Ateneu Musical d'Albalat de la Ribera.

L'ontinyentí Saül Gomez, neiscut al 1982 percusioniste de carrera i reconegut músic, ha ocupat el primer faristol en diferents formacions com ara l'Unió Musical d'Aielo de Malferit o la colla dolçainera "La Xafigà" de Muro entre d'altres. Autor del 'Ball dels Cavallets d'Ontinyent' o l' Himne de l' Ontinyent C.F. la seua música també s'ha fet servir per a publicacions de caire acadèmic. Als darrers anys ha rebut nombrosos encàrrecs per a la festa de moros i cristians: el darrer aquest boato de la 'filà d'Apolo' per a l'any capità 2009.

Amb aquest treball -per al que desitge el millor dels èxits- Saül Gómez s'afegeix a la llista de músics prestigiosos de les comarques que han escrit per a la filà més musical d'Alcoi. 

Saúl Gómez Soler (Ontinyent, 1982) Foto cortesía d' ontinyentdigital.com
Saül Gómez Soler
(Ontinyent, 1982)
Foto i dades biográfiques cortesía de ontinyentdigital.comConcerts d'Exaltació de la Música Festera - Alcoi 2009 - PDF download
Concerts d'Exaltació de la Música Festera

Redacció
El proper diumenge al Teatre CalderónIcon_External_Link from wikimedia.org amb l' Unió Musical d'Alcoi s'enceta el cicle de concerts que com a preludi de la Festa de Sant Jordi -Moros i Cristians- i sota el lema 'Exaltació de la Música Festera' ofereixen les societats musicals alcoianes amb el suport de l'Ajuntament d'Alcoi i que tancará la Música Primitiva amb la setanta edició del concert del diumenge de rams.
José Antonio Linares, president de la Música Nova; Aranza Pascual, presidenta de l' Unió Musical i Indalecio Carbonell, president del CIM Apolo. Foto: Arxiu del CIM Apolo - Alcoi 2009
José Antonio Linares, president de la Música Nova; Aranza Pascual, presidenta de l' Unió Musical i Indalecio Carbonell, president del CIM Apolo
Foto: CIM Apolo 20092009.03.11
MEMORIAS DEL SIGLO XX

José Terol Llopis (1903-1986)

Jaume J. Ferrando
Detrás de cada músico y debajo de cada uniforme hay una persona con una historia única relacionada con el tiempo que le tocó vivir. Hoy -marzo del 2009- recordamos a un músico: José Terol Llopis, "Pepín" un hombre al que le tocó vivir una juventud marcada por tiempos de convulsión y profundos cambios.

En "Semblanza de un buen ciudadano", su yerno Manuel-Roberto LeonísIcon_External_Link from wikimedia.org canta con voz firme, afecto y poético sentimiento a la memoria de este hombre que con orgullo forma parte de nuestras "Memorias del siglo XX". 

Publicamos esta "colaboración en la web" con el reconocimiento a la memoria de "Pepín" que hacemos extensivo a sus hijos José y Asunción Terol Francés, y Ana Terol Matarredona -esposa del autor-, fruto de sus matrimonios habidos con Asunción Francés Gregori y Ana Matarredona Ots. 

Agradecemos sinceramente al autor y a la familia, los textos y las fotografías que ahora estarán a disposición de los internautas que quieran conocer algo más del pasado, y con él también del presente, de ésta sociedad musical alcoyana.
José Terol Llopis, con uniforme de músico militar del Regimiento de Infantería Vizcaya nº 51 con guarnición en Alcoy
José Terol Llopis, con uniforme de músico militar del Regimiento de Infantería Vizcaya  nº 51 con guarnición en Alcoy2009.03.09


La Peladilla d'Or 2008
s'entregarà en la gal·la del periòdic Ciudad el proper dimecres 11 al Teatre Calderón

Redacció
Gregori Casasempere actuarà com a presentador d'aquest esdeveniment anual, feliçment retrobat pel peròdic local 'Ciudad'. La versió de l'himne és d'Angel Lluis Ferrando per al quartet de percussió ESCLATS. La Ciutat Big-Band de Moisés Olcina posarà la sintonía musical que comptarà amb la soprano Maria Ribera i les flautistes Yolanda Calabuig i Marian Recuerda. El Cor de veus blanques "El Trabajo" dirigit per Patricia Pérez i Angela Esteve també hi estaràn.

La redacció del peròdic ha nomenat 'Peladilla d'Or 2008' a l' Escola d'Art i Superior de Disseny d'Alcoi mentre que l'escriptora Isabel-Clara Simó s'aixeca amb el Premi Carmen Vidal Dona de l'Any i els voluntaris de l'Agrupació Contra Incendis Forestals (ACIF) amb el Premi Caja Mediterráneo al Medi Ambient; per altra banda, Paco Valls -fundador i director de Faula Teatre- ha estat guardonat amb el Premi Unión Alcoyana a la Solidaritat.
Aquets seràn els protagonistes de la Gal.la 2009 del periòdic Ciudad.

L'escriptora i peridista Isabel-Clara Simó i Monllor (Alcoi, 1943) Dona de l'any 2008. Photo into public domain by Mutari from wikimedia.org
L'escriptora i peridista Isabel-Clara Simó i Monllor (Alcoi, 1943) Dona de l'any 2008
Photo into public domain by Mutari from wikimedia.orgLa Cordeta d'Apolo
dolçaines i tabals en carnestoltes 2009

Redacció
Una estupenda foto en el pati de la societat quels membres de la colla dolçainera 'de la casa' ens envíen i que publiquem a la web amb satisfacció.

Música i bon humor per a participar en la tercera edició del Carnestoltes alcoià el proppassat dissabte 28 de febrer.


(c) La Cordeta d'Apolo: dolçaines i tabals en carnestoltes 2009
Foto (c) Dolçainers Apolo “La Cordeta”2009.03.06


Comenta esta noticia al weblog

VIDEO

L' homenatge a Amando Blanquer vist per Mariola TV


CIM Apolo. Comunicació Social
Per gentilesa de Mariola TV "External Link" Icon from wikimedia.org reproduïm a la web el programa 'Desde la Bandeja' emès el proppassat dos de febrer amb ocassió de la participació del CIM Apolo en la cloenda dels actes programats per la celebració del cinquanta aniversari de l'estrena d' ¡Aleluya!, primera marxa cristiana.

En l'espai televisiu intervenen Indalecio Carbonell -president del CIM Apolo- i el germans Àngel i Jaume Ferrando, director i directiu de La Primitiva respectivament. Tots tres -conduïts per Pili Alós-  parlen de música i societat fent servir la figura del mestre Blanquer com a l'eix de la conversa.

Des de cimapolo.com volem agraïr als mitjans de comunicació de la ciutat el tractament rebut i pel que fa al video que tenim ara la satisfacció de publicar a la web, reiterar-ho públicament a l'equip de Mariola TV.
(c) Mariola TV Alcoy

(c) Mariola TV Alcoy2009.03.05 IX Premi internacional d'interpretació
"Amics de la Música" 2009

Redacció
Divendres i dissabte propers al Centre Cultural 'Mario Silvestre' tindrà lloc -obert al públic- les fases semifinal i final del premi d'interpretació convocat per l' Associació d'amics de la Música d'Alcoi. "External Link" Icon from wikimedia.org
Al premi especial oferit per les societats musicals només hi concorren tres alcoians: el trompeta Jorge Iván Fresneda, la flautista Mª Angeles Recuerda i el guitarriste Joan Aracil.
El jurat qualificador esta encapçalat per Enrique García Asensio, director de la Banda Municipal de Madrid.

Ciutat Big Band
properes actuacions de la formació

Rubén Priego
Les actuacions mes pròximes son les següents:
Divendres 6 de març al Teatre Principal dins el cicle Vols jazz? Nyas jazz!
Dimecres dia 11 de març al Teatre Calderón Gala “Peladilla d’Or” del periòdic Ciutat d’Alcoi.
Dissabte 6 de juny en Muro d’Alcoi (Ciutat Big Band + Monologuistes)

L'espai del Principal "External Link" Icon from wikimedia.org
www.ciutatbigband.com "External Link" Icon from wikimedia.org
Foto (c) Ciutat Big Band
Foto (c) Ciutat Big Band


Sopar Musical
al Café-Restaurant Apolo amb un grup de La Primitiva

Redacció
Per al proper dissabte 14 de març, el Cafe-Restaurant Apolo ha previst una nova edició dels seus sopars-musicals. En aquesta ocassió dedicat a la Festa amb un 'ensaio' en que s'interpretarà música festera per un grup instrumental de La Primitiva.
Hiroshi Fuji - CIM Apolo 15 de Noviembre 2008 Foto: R. Crespo
Hiroshi Fuji en el Sopar-Concert del passat 15 de Noviembre 2008 Foto: R. Crespo2009.02.28Blog de Paco Amaya

Jan Lehtola

Comienza el ciclo de conciertos del XXV aniversario del órgano de Sant Jordi

Radio Alcoy
El primero de los conciertos es el domingo a las siete y media de la tarde. Corre a cargo del doctor en Música, Jan Lehtola,  lector en música para órgano en la Academia Sibelius (Helsinki). El concierto se desarrollará con obras de Bach, y Mendelssohn.Francisco Amaya, organista de Sant Jordi, explicando el instrumento a alumnos de la Escuela de Música "Amando Blanquer" - Junio 2008
Francisco Amaya con alumnos de la Escuela de Música "Amando Blanquer" - Junio 2008
Foto (cc) Archivo CIM Apolo

MEMORIAS DEL SIGLO XX

La Primitiva participa en la primera edición de ExpoFiesta


Jaume J. Ferrando
Corría el año 1993 cuando la junta directiva de la sociedad acordó atender la petición de la Institución Ferial Alicantina (IFA) para participar en la primera edición de ExpoFiesta - Feria Nacional de las Fiestas Populares.

A tal efecto, la banda se desplazó para ofrecer un concierto con actuación del ballet de Ana Calvo, se montó un stand y se grabó el video con música festera de autores 'de la casa' que ahora ofrecemos en versión digital gracias al empeño de Antonio Adamuz.
Video 1993 - Banda Primitiva de Alcoi para ExpoFiesta - Portada
Cabecera del video grabado en el local de ensayo en 1993 por Prisma Video2009.02.23 Breus

L' orquestra simfònica d'Alcoi

Jaume J. Ferrando
El periódic Ciudad dedica el 'Tema del día' a la inauguaració el proppassat divendres de la nova seu de l'orquestra alcoiana.
Reproduïm aquest treball a la web per cortesía del periódic alcoià.

PDF - Portable Document Format Ciudad de Alcoy. OSA 21 de febrer
Tema del dia: Orquesta Sinfónica Alcoyana (c) El Periódico Ciudad de Alcoy
Tema del dia: Orquesta Sinfónica Alcoyana (c) El Periódico Ciudad de Alcoy

Participació musical al Carnestoltes escolar

Redacció
El divendres passat les escoles de la ciutat celebraven el carnestoltes.
Joves músics de la casa, com Mauro, Ferrán, Adrián o Ignasi, entre d'altres prepararen un grupet amb companys i amics quel's acompanyaren amb petita percussió. També, el conjunt 'Primitiva-Juniors' participava.


'Primitiva-Juniors' al Carnestoltes de Sant Vicent - Alcoi Foto: (cc) CIM Apolo
'Primitiva-Juniors' al Carnestoltes de Sant Vicent
Foto: ALF per al CIM Apolo (cc)

Album de Fotos

A l'octubre del 2006 la Primitiva d'Alcoi participava en l'enrregistrament d'un audiovisual sobre el 750 anniversari de la ciutat, per al MARQ - Museu Arqueològic Provincial d'Alacant, que posteriorment també s'exhibiría al Museu Arqueològic Camil Visedo d'Alcoi.

Veure àlbum de fotos. Cortesía de Giménez (cc)
Banda Primitiva Alcoi- Via verda 2006
Banda Primitiva Alcoi- Via verda 2006
Foto (cc) Giménez2009.02.19 L' Orquestra Simfònica d' Alcoi inaugura nova seu al Teatre Calderón

Redacció
Demá divendres a les 20.30h, l' Orquestra Simfònica Alcoiana inaugura la nova seu en les dependències del Teatre Calderón cedides per l'ajuntament de la ciutat per a tal fí.
El dissabte a partir de les 19h i sota la batuta del seu director titular Gregori Casasempere Gisbert, l' OSA oferirà un concert al Calderón amb obres de Joan Cantó, A. Dvorak i W. A. Mozart amb Julio Fresneda com a soliste.

Els socis del CIM Apolo disposen de invitacions per al concert, que poden arreplegar a la consergería del centre.
Juan Carlos Peris, president de l' Orquestra Simfònica Alcoiana
Juan Carlos Peris, president de l' Orquestra Simfònica Alcoiana
Foto (cc) Arxiu CIM Apolo'Esclats': música d' Àngel Lluís Ferrando i poema de Jordi Botella
es l'obra que dona nom al quartet de percussió, enrregistrada en un CD que's presentarà en públic el proper diumenge

Redacció
El quartet de percussió de l' Orquestra Simfònica Alcoiana, va canviar el seu nom arrán la composició de "Esclats", obra inspirada en el 'día dels trons' de la festa major d'Alcoi i escrita per dos socis del CIM Apolo: Àngel Lluis Ferrando i Jordi Botella.

La peça, enrregistrada pel propi quartet en un CD sota el titol WoodenDrum amb altres de Andrés Valero, César Cano, Gordon Stout i Tobias Broström, compta amb la veu de l' actor Pep Sellés.

WoodenDrum es presenta en públic al Centre Municipal de Cultura d'Alcoi el proper diumenge 22 a les 19:30h.
Portada de WoodenDrum, primer CD del quartet de percussió ESCLATS
 Portada de WoodenDrum, primer CD del quartet de percussió ESCLATS


2009.02.10 Concert de 'ESCLATS' i Tatiana Koleva

Concert de cloenda del VIIIè Curs Internacional de Percussió - Alcoi 2009.

Al Centre Cultural 'Mario Silvestre' el proper diumenge 15 de febrer.

PDF - Portable Document Format Programa del concert


Exposició de fotografies de Roberto Sempere


Moisés Olcina i Jacobo Blanes posaran la música per a la inauguració de la exposició.

A la sala ART-TÉ el dijous 12 de febrer.2009.02.08 "L' entrà dels reis" a Madrid - FITUR 2009

Guillem Luna Crònica de Guillem Luna i Garcia

Encara no eren les 5 del mati i ja estàvem a l’autobús camí cap a Madrid.

Ens esperaven unes hores llargues de trajecte però amb el bon humor que ens caracteritza als musics i un “biribiri” per animar-nos,  el viatge es va fer molt més plàcid. I és que fer una cavalcada de reis a Madrid no es fa cada dia.

Després d’una cua llarga, i  d’haver de complir les exigències de seguretat, vam arribar a la carpa d’Alcoi  que representava el famós carrer Sant Llorenç.  De seguida vam formar per tocar l’Entrà dels Reis a l’arribada del prínceps i per l’escenificació de la cavalcada, amb els patges dalt de les seues llargues escales i amb ses majestats els tres reis de l’orient damunt dels seus dromedaris.

Una vegada ens vam fer la fotografia de record, cap a dins a dinar!, tot amenitzat amb unes marxes mores i cristianes  per fer baixar les bajoques farcides. Tot ens era molt familiar, ens feia l’efecte d’estar a Alcoi  i no a Madrid.
Fins que per sorpresa nostra vam rebre una visita un poc peculiar que ens va tornar a la realitat. Un grup de “batucada” ens va oferir una actuació a dins de la nostra mateixa carpa, que nosaltres agraírem amb una marxa cristiana.
  
Havia sigut un viatge llarg i cansat i els efectes es feien notar en avançar la vesprada, no obstant l’alegria d’estar tots junts fent el que més ens agrada era suficient per a no parar quiets ni un moment.
També vam poder visitar un poc els altres pavellons i espectacles, i com no, aconseguir  unes xancletes del pavelló de Benidorm.  Però, tot allò que es bo, prompte s’acabà, i  va arribar l’hora d’agafar l’autobús per tornar a Alcoi.
El trajecte de tornada va ser més tranquil que el d’anada, el cansament va fer que fins i tot el músic més inquiet i nerviós caiguera abatut per la son.

Però tot i això res ens va llevar la il•lusió d’haver portat tant lluny una tradició tan nostra com es la Cavalcada dels Reis.    
"L' entrà dels reis" a Madrid - FITUR 2009 - (cc) CIM Apolo - Alcoi (Spain)


"L' entrà dels reis" a Madrid - FITUR 2009 - (cc) CIM Apolo - Alcoi (Spain)


"L' entrà dels reis" a Madrid - FITUR 2009 - (cc) CIM Apolo - Alcoi (Spain)

Fotos: Indalecio Carbonell (cc) per al CIM Apolo
2009.01.31
Links:

Casa Real

Los Principes de Asturias en FITUR. Alcoy Cavalgata de Reyes Magos. Madrid 28/1/09
Album de fotos cortesía de Indalecio Carbonell (cc) per al CIM Apolo


Ses Alteses Reials els Prínceps d'Astúries inauguren la XXIXa edició de la Fira Internacional de Turisme (FITUR).
La ciutat d'Alcoi presenta la Cavalcada dels Reis Mags amb producció de Joanfra Rozalén i escenografía de Jordi Peidro. La banda de músics alcoians amb Angel Lluís Ferrando al front, interpreta "L'entrá dels Reys" (sic) de Camilo Pérez Monllor.
RECULL DE PREMSA / REVISTA DE PRENSA / PRESS REVIEW2009.02.02 Amb Pilar Alós a Mariola TV

Redacció
Huí, dins del programa "Desde la Bandeja" (19:45h i 22:15h) conduït per Pilar Alós; Indalecio Carbonell, Jaume i Àngel Ferrando parlen de l'homenatge a Amando Blanquer.

Mariola TV Alcoy "External Link" Icon from wikimedia.org


Pilar Alós, Indalecio Carbonell, Àngel Lluis i Jaume J. Ferrando (cc) CIM Apolo
Pilar Alós, Indalecio Carbonell, Àngel Lluis i Jaume J. Ferrando
Foto: cortesía de mariolaTValcoy


2009.01.28 Homenaje a Amando Blanquer
En la clausura del cincuentenario de la creación de ¡Aleluya! primera marcha cristiana

Homenatge al mestre Amando Blanquer / Honoring to Amando Blanquer / Homenaje a Amando Blanquer

RECULL DE PREMSA / REVISTA DE PRENSA / PRESS REVIEW


Aunque merecía formalidad, el acto tuvo un ambiente familiar

Rocio Bernabeu Rocío Bernabeu Sánchez

Reconocíamos la labor de Amando Blanquer en la música durante toda su carrera como compositor, y en este año especialmente por el cincuenta aniversario de la primera marcha cristiana.

Él ya no está con nosotros,  pero siempre nos quedarán sus obras, que son algo más que música. Para la gente de Apolo tienen un significado especial, y cada vez que oímos algo de Blanquer, aunque sean las primeras notas, lo reconocemos y lo disfrutamos yo creo que de una manera diferente. Porque son piezas que siempre han estado con nosotros, es una persona que fue muy cercana a todos y eso es algo que no se olvida.

Cada vez que se homenajea al “mestre” nosotros nos sentimos orgullosos porque nos sentimos unidos a él y a toda su obra.
Y con este espíritu emprendimos el pasacalle desde nuestra sede hasta la casa que le vio nacer. Acompañados de amigos de la banda y de Amando en un paseo tranquilo en el que el fuerte viento nos ayudó a que “Musical Apolo” se escuchara entre las calles del centro. 
Fotos: CIM Apolo (cc)

Fotos: CIM Apolo (cc)

Fotos: CIM Apolo (cc)
Fotos: CIM Apolo (cc)

2009.01.27 14 de gener de 2009 - Concert escenificat en la basílca romana de Santa María "La Maggiore"

El Misteri d' Elx a Roma
La noticia:

Levante - EMV

El País

Il Velino


Enllaços

Josp Fest


Hèctor Cámara i Sempere Hèctor Cámara i Sempere

Els il•licitans han tingut l’aspiració, des de fa anys, de portar la representació del Misteri d’Elx a Roma. Els motius cal buscar-los, segurament, en la conversió del drama assumpcionista en símbol de «fe arrelada i primigènia» per al règim franquista. Pensem que als anys quaranta Elx va participar activament, gràcies a la iniciativa d’Eugenio d’Ors, en el moviment catòlic europeu que perseguia la declaració com a dogma de l’Assumpció de la Mare de Déu, que va tenir lloc finalment l’1 de novembre de 1950 pel papa Pius XII. A açò s’ha d’afegir una mena d’agraïment pòstum per part del poble d’Elx a Urbà VIII, que gràcies a un rescripte pontifici de 1632 va protegir la representació dels intents de prohibició del bisbat d’Oriola. Aquests fets, que poden semblar llunyans, estan al darrere d’aquest anhel per anar a Roma, aconseguit el passat 14 de gener. Pensem que el mateix president del Patronat del Misteri d’Elx va dedicar el concert a aquests dos papes.

El primer intent seriós d’anar a Roma va ser arran de l’exposició Món i Misteri de la Festa d’Elx, organitzada per la Generalitat Valenciana i comissariada per Alfons Llorenç el 1986. L’itinerari de la mostra pretenia anar de la Llotja de València al Saló del Tinell de Barcelona i d’ací a Roma. Malauradament, l’exposició no va passar de Barcelona. Des d’aquell moment s’ha esperat una situació idònea per a plantejar un viatge a Roma, ja que en el fons el que es volia era assegurar l’assistència del pontífex. Finalment s’ha anat sense cap preparació prèvia i pràcticament d’improvís, sense suport de cap organisme romà o vaticà que poguera acollir el concert del Misteri d’Elx d’una manera digna. Per sort, el lloc elegit va ser l’església de Santa Maria la Major de Roma, en l’absis de la qual hi ha un bellíssim mosaic amb la Dormició i la Coronació de la Mare de Déu (obra de J. Torriti del s. XII) .

Però a banda d’això sembla que tot no ha funcionat com era d’esperar: es va parlar d’una audiència del papa amb la delegació il•licitana que va quedar en l’entrada a l’audiència pública dels dimecres, entre 4.000 persones més; estaven pactats assajos que després l’església no va permetre; pel que sembla el temple va quedar lluny d’omplir-se; i, per suposat, el papa no va assistir (va poder escoltar el Glòria que es canta al final de la representació gràcies a una decisió agosarada dels cantors enmig de l’audiència de plantar-se i cantar-lo). El Misteri d’Elx, doncs, ha passat sense pena ni glòria per Roma, com si únicament interessara el fet d’anar a Roma i dir “hem estat”.
"El Misteri d'Elx a Roma" Col.laboració d' Hèctor Cámara (CC)

"El Misteri d'Elx a Roma" Col.laboració d' Hèctor Cámara (CC)
"El Misteri d'Elx a Roma"
14/1/09
Col.laboració d' Hèctor Cámara i Sempere (CC)
2009.01.25 El CIM Apolo participa en un reportatge de RTVV dedicat a Ausiàs March

"Veles e Vents" d'Àngel Lluis Ferrando

la música de l'actual director de la Primitiva i l'obra d'Antoni Miró: dos visions d' Ausiàs March en el DOSSIERS que prepara Canal 9 per al 550è aniversari de la mort del poeta


Trompes
Juan C. Peris
Jordi Berbegal
Kiko Martínez
Paco Martínez

Trombons
Manuel González
Marc Escoda
Enrique Sempere

Tuba
Javier Pérez

Dolçaines
José Copel
Emilio Espinosa
Javier Nebot

Percussió
Jaume J. Ferrando
Aranza Cabanes
Vicente Cortell
Juan A. Peidro

Redacció
RTVV té previst emetre per Canal 9 el dilluns dos de març a les 21:45 un reportatge amb motiu del 550è anniversari d' Ausiàs March. Será dins l'espai DOSSIERS, en el que a banda de recrear la figura del poeta s'aproparà a la seua obra interpretada des de diferents disciplines artístiques.

Inspirat en el poema homònim d' Ausiàs March. Angel Lluis Ferrando composava al 1994 "Veles e Vents" per a metalls, dolçaines, electrónica i percussió; música de l'espectacle que amb producció de Xarxa Teatre servía com a cloenda dels actes de inauguració del tunel ferroviari sota el Canal de la Mànega 'Eurotunnel'.

Amb intenció d'incloure la música d'Àngel Lluis al reportatge, RTVV desplaçà un equip al Centre Instructiu Musical Apolo ón un grup de músics desinteresadament re-crearen alguns moments de l'obra escrita per l'actual director artístic de la societat.

L'obra de l'artiste plàstic Antoni Miró, altre alcoià, també estará present al DOSSIERS amb la seua visió d' Ausiàs March "External Link" Icon from wikimedia.org.

Ángel Lluis Ferrando "Veles e Vents"
metalls, dolçaines, electrónica i percussió
EGT 637-CD 40' 30'' DDD 1994
-fragment-"Los impresionistas y los postrománticos parecen estar presentes en el credo estético del autor quien logra evocar situaciones con una rica paleta cromática... una música espectacular de amplias dinámicas y contrastados ambientes, muy bien interpretada y ofrecida en una grabación estupenda" (Antonio Gascó. Levante -El mercantil valenciano- Domingo, 15.1.95)

www.angelluisferrando.com
www.xarxateatre.com


RTVV - Serveis Informatius al CIM Apolo. Alcoi, gener 2009

RTVV - Serveis Informatius al CIM Apolo. Alcoi, gener 2009

RTVV - Serveis Informatius al CIM Apolo. Alcoi, gener 2009

RTVV - Serveis Informatius al CIM Apolo. Alcoi, gener 2009

Diferents moments de la gravació en la que participaren altruistament quinze músics del CIM Apolo


Actualitat musical a les comarques
2009.01.23


Oskorri

SEM Santa Cecilia
OSKORRI i la SEM Santa Cecilia de L' Ollería

Singular concert d'any nou celebrat el proppassat dissabte 17 de gener  i del que volem fer-nos ressó amb aquest reportatge que publiquem a la web per cortesía de Alvaro Juan Albiñana.

Amb la felicitació més cordial als músics, socis i directiva d'aquesta societat musical germana de la Vall d'Albaida i també als OSKORRI i a la Banda Municipal de Bilbao dirigida per Rafael Sanz Espert (Llombai, 1960) que al nadal del 2006 -35è anniversari d'Oskorri-  estrenaren aquets arrangaments.
 
Jaume J. Ferrando
CIM Apolo - Comunicació Social


SEM Santa Cecilia de L'Olleria amb Oskorri (17/1/09)

SEM Santa Cecilia de L'Olleria amb Oskorri (17/1/09)

SEM Santa Cecilia de L'Olleria amb Oskorri (17/1/09)

SEM Santa Cecilia de L'Olleria amb Oskorri (17/1/09)

SEM Santa Cecilia de L'Olleria amb Oskorri (17/1/09)

SEM Santa Cecilia de L'Olleria amb Oskorri (17/1/09)

Fotos (cc) Lluís Llapissera

Creative Commons License

La SEM Santa Cecilia de L'Ollería con OSKORRI: un concierto de año nuevo 'diferente'

'OSKORRI BANDABAND' : éxito de interpretación y de públlico

Pepe Aparici - L’OLLERÍA 18 de enero
La Banda preparó en apenas diez ensayos, este magno concierto celebrado en el Pabellón deportivo “El Ravalet”

Fue un concierto diferente. Los casi 700 espectadores se lo pasaron en grande a tenor de los comentarios que se oían al finalizar la actuación.
Los aplausos y las peticiones de repetición fueron unánimes. Los músicos se divirtieron y compensaron el esfuerzo en la preparación de este singular concierto. Todos contentos.

Natxo de Felipe, responsable y voz del grupo nos decía: “El concierto se ha desarrollado como esperábamos. Ya conocíamos a los amigos responsables de la banda que fueron tan entregados, que vinieron a vernos al concierto de Navarra, cerca de Pamplona para prepararlo mejor y ver como funcionaba en directo.
En el ensayo general que hemos tenido con la banda hemos visto que se lo habían trabajado bien y que iba a ser un concierto muy bonito y animado, como así ha sido. Estamos muy felices.

Tocar en estos sitios (deportivos) es muy dificultoso, la acústica no es la más adecuada, hay rebotes que dificultan llevar bien el ritmo etc. Yo creo que se han concienciado muy bien, sobre todo cuando el local estaba vacío, era difícil compenetrarnos pero les hemos dicho que cuando se llenase de público iba a cambiar bastante el sonido y de hecho así ha sido.
La banda se ha portado magníficamente. Para nosotros es un gran honor el que esta gente haya trabajado tan duro para preparar este concierto con nosotros”.

Por su parte Pere Molina, director de la S.E.M. Santa Cecilia de L’Ollería, también nos comentaba: “El concierto, ha sido espectacular, muy bien. Estoy muy contento. La Banda lo ha pasado fenomenal y yo también lo he pasado muy bien. Estamos muy satisfechos. En poco tiempo hemos podido observar como la banda ha hecho una subida de nivel increíble. No soy yo el único que lo he notado, si no todo el público que me lo está comentando. La verdad es que estoy muy emocionado”

Hay que resaltar que la Banda en menos de un mes y medio, casi con 10 ensayos, ha preparado este especial concierto.
Como director quiero felicitar a todos mis músicos uno por uno con un abrazo grandísimo por el resultado y muy especialmente a Álvaro, por todo el trabajo interno que ha realizado, y a la gente de la directiva en general.

En un principio se pasó un poco de miedo por el sonido en el pabellón deportivo. La verdad es que haciendo la prueba acústica, he visto que pudieran haber problemas, pero después en el concierto ha funcionado muy bien, sin ningún problema y con un resultado perfecto A medida que se estaba realizando el concierto, cada pieza salía mucho mejor. Espectacular.

Con el grupo nos hemos entendido perfectamente. Desde que el día anterior llegaron los tres miembros principales, todo lo que ellos han dicho, lo hemos hecho a la primera. Creo que este concierto marcará mucho a la banda”.

También comentó sobre próximas actuaciones: “Tenemos aplazado el concierto de viola y banda que por fuerza mayor no se pudo realizar en su día, pero que se hará tan pronto se pueda.

Se está preparando la “Misa Brevis” junto con el coro, el cual ya esta trabajando a tope, y la “PASSIÓ DE CRIST”. Todo ello está ya en marcha para el Concierto de Semana Santa.

Antes será el Concert de Mig Any Fester-Concurso de composición de Paco Cerdá. Este año es un gran éxito pues tenemos 23 obras que se han presentado, aunque por desgracia solo podrá ser una la vencedora. La segunda parte del concierto estará dedicada a las marchas de las capitanías de este año con el habitual “Himne de la Festa” para el final”.09.01.20

Homenaje a Amando Blanquer

La Corporación Musical Primitiva de Alcoi se adhiere a los actos de homenaje a Amando Blanquer e invita a todo el que quiera testimoniar públicamente su afecto al desaparecido maestro a participar en el pasacalle previo a la inauguración de una placa comnemorativa en el lugar donde estaba la casa natal del músico

CIM APOLO. Comunicación Social
El próximo sábado 24 de enero a las 17h, y dentro de los actos de clausura del cincuentenario de la composición de ¡Aleluya!, la Primitiva rendirá de nuevo homenaje al que ha sido su músico más destacado en la segunda mitad del siglo XX: Amando Blanquer Ponsoda.

Un recuerdo afectuoso en forma de pasacalle desde la sede del CIM Apolo, hasta la casa donde nació el maestro en el barrio de San Pancracio. Para la ocasión la Primitiva interpretará "Musical Apolo" y quiere invitar públicamente a socios, amigos  -y a todo el que lo desee- a acompañarles en este sencillo acto que culminará al descubrir una placa comnemorativa por parte de las autoridades locales y representantes de la Festa, en el lugar donde "el mestre" vió la luz por primera vez: el número 11 de la calle Verge dels Lliris.

El pasacalle se ha estructurado en dos partes: la primera desde Apolo hasta el templete de la música en La Glorieta, la segunda se iniciará en la confluencia de las calles El Camí y Doctor Guerau. La bandera de la Música irá al frente, con su director Angel Lluis Ferrando y el presidente del CIM Apolo, Indalecio Carbonell. En los laterales y tras la banda, acompañados por la junta directiva de la sociedad, resto de socios y amigos que deseen unirse a este acto cívico.

Posteriormente, se ofrecerá en el Teatro Calderón un concierto de la Unión Musical de Lliria, a la que queremos agradecer la gentileza de haber escogido "Musical Apolo" como obertura.
La junta directiva puede facilitar algunas localidades a los socios que deseen asistir, para ello pueden contactar telefónicamente.
La guitarra de Hiroshi Fuji se oirá de nuevo en Apolo

Será en el transcurso de la cena-concierto que organiza el Restaurante Apolo el próximo sábado 24 de enero. Una nueva posibilidad para disfrutar en directo de la guitarra de este japonés afincando en Alcoi.

Información y reservas: teléfono 96.554.04.44
Hiroshi Fuji - CIM Apolo - 15 Noviembre 2008
Foto: R. Crespo

Tatiana Koleva en el VIII Curso Internacional de Percusión, Alcoy 2009

Juan Ponsoda  ESCLATS "External Link" Icon from wikimedia.org
El curso se celebrará en el Centre Municipal de Cultura los próximos 14 y 15 de febrero, está orientado a los alumnos de grado medio, superior y profesionales.

Se trabajará Música de Cámara, Clinics instrumentales a cargo de la profesora y una Master Class con los alumnos seleccionados por la misma.

Aunque nacida en Bulgaria, Tatiana Koleva "External Link" Icon from wikimedia.org vive y trabaja en la actualidad en Holanda. Cuenta con los premios International Gaudeamus Interpreters Competition (1993) Rotterdam, y el Kranichsteiner Musikpreis, Darmstadt '94, asímismo recibe de manos de la Radio Nacional de Bulgaría el prestigioso premio de Músico del Año 2007 por todas sus interpretaciones, actividad educacional y por su especial contribución a la integración europea de la cultura Bulgara.
Alcoy 2009 Curso Internacional de Percusión

PDF - Portable Document Format Detalles del curso2009.01.15 "La Cordeta": dolçainers i tabaleters en plena forma
 PDF - Portable Document Format Programa José Antonio García


El 2008 ha sido un buen año para el Grup de Dolçainers i Tabaleters “La Cordeta”. Así quedaba demostrado el pasado 13 de diciembre, justo cuando la entidad que dirige Julio García Casasempere llevaba a cabo en la Casa de la Cultura de Alcoy el tradicional concierto homenaje a Santa Cecilia.

Para la ocasión, la agrupación escogió un repertorio variado que contemplaba desde piezas clásicas del folklore popular hasta las nuevas tendencias musicales que algunos compositores valencianos han introducido en el mundo de la dolçaina. Mientras que en la primera parte pudimos escuchar Impromptu “L’enyorança perduda” (J. Giménez Cerezo), Jota de concert (X. Richard), Dolç-eina (A. Bataller) y Molí de Lluna (S. Gómez), en la segunda parte el público asistente disfrutó de Bekirent Fanfarria (J. R. Pascual) y Nit de Bruixes (A. de la Asunción).

En una velada tan especial, no faltaron las colaboraciones. Es el caso del pianista Alfonso Marco, de la soprano Natalia Karklelyte y del grupo de metales de la Corporación Musical Primitiva de Alcoy. Su participación es una prueba evidente de la apertura que en los últimos años han experimentado la dolçaina y el tabal hacia otros ámbitos instrumentales. Para ellos, y para las entidades organizadoras, el Grup de Dolçainers i Tabaleters “La Cordeta” tuvo palabras de agradecimiento.

Actualmente, la plantilla está formada por quince dolçainers y tres tabaleters, caracterizándose por su constancia, ilusión y esfuerzo ante los nuevos proyectos. Hay que recordar que desde sus inicios, en el año 1994, muchas han sido sus intervenciones a modo de encuentros, conciertos o actuaciones de calle. Pasado… pero también futuro. Tras comenzar un nuevo año, el grupo ya prepara sus próximas actuaciones.
Un momento del concierto en el Centro Cultural. Foto: Helena Ortiz
Un momento del concierto en el Centro Cultural


"La Cordeta" en los actos del bicentenario del dos de mayo en Madrid. Foto (cc) Francisco García Luque
"La Cordeta"  en los actos del bicentenario del dos de mayo en Madrid

Fotos: Paco García
Dunia Pérez amb la Jove Orquestra d'Alcoi

Jaume J. Ferrando

Jaume J. Ferrando

La JOA, pas a pas. ve consolidant-se com a formació estable, fruit del treball i la constància dels joves estudiants però també de la il.lusió de la directiva que, presidida per Juan Carlos Peris, no s'atura davant les dificultats.

Des del 2004(1), fa palés el seu progrés artístic en públic -aleshores dirigida per Angel Lluis Ferrando-, guanyat-se a pols un lloc en la programació de les entitats musicals alcoianes amb els concerts d'estiu i nadal/cap d'any. Fites a les que -de tant en tant- s'ha afegit l'estada de primavera.

Tot un luxe per a una ciutat -Alcoi-, que manifesta un elevat nivell cultural i fa gala d'una inquebrantable aficció musical de base -com si les muntanyes que la envolten feren de nídol per a la música valenciana-, i a la que la JOA aporta la ressenyable vocació d' anar més enllà.

Dunia Pérez Alcaraz, alcoiana neixcuda a l'art al sí de l' Unió MUsical d'Alcoi "External Link" Icon from wikimedia.org i titolada en direcció, està al capdavant de la JOA per segón any consecutiu.

A hores d'ara amb Dunia, i abans amb Angel Lluis, el jovent de l'Orquestra Simfònica Alcoiana ha marcat una linia: alcoians -professionals de carrera- han estat els seus directors 'titulars'. Una manera de reforçar el caire acadèmic i la voluntad de prestigi resultat d'una llarga tradició iniciada pels Jordá "External Link" Icon from wikimedia.org, Cantó "External Link" Icon from wikimedia.org o Espí "External Link" Icon from wikimedia.org -entre molts altres-  que s'hi reprén de bell nou amb Rafael Casasempere Juan als anys cinquanta del segle XX i, de la que huí la JOA pot conssiderar-se plenament hereva.


(1) La JOA va estar presentada en públic per primer cop al Círculo Industrial d'Alcoi l'estiu del 2003 sota la batuta del director titular de l'Orquestra Simfònica Alcoiana: el mestre Gregori Casasempere Gisbert, nebot del fundador de l' OSA, dins dels actes del cinquentenari de la seua creació.
Dunia Pérez dirigeix la Jove Orquestra d'Alcoi. Teatre Salesians. 30/12/2008. Foto (c) Pepe Roig Ferrer
Dunia Pérez Alcaraz al capdavant de la JOA
Teatre Salesians. Alcoi, 30/12/2008
Foto (c) Pepe Roig Ferrer
2009.01.13 

Actualitat musical a les comarques

Foto:(c) Audioart
La Orquestra de Vents Filharmonia fue creada en 2002, y está formada por músicos profesionales de la Comunitat Valenciana y la Región de Murcia.
Foto (c) Audioart
La Orquestra de Vents Filharmonía presenta dos nuevos CD's con obras de Johan de Meij

Rafa Monllor - AUDIOART
Mañana miércoles 14 de Enero de 2009, se presentan en Valencia -Sala SGAE Blanquerias,6- dos nuevos CD's, "Dutch Masters" y "Canticles", con obras del compositor holandés Johan de Meij External Link from wikimedia.org.

Ambos trabajos, grabados por Audioart External Link from wikimedia.org, estan firmados por la Orquestra de Vents Filharmonia, bajo la dirección de José R. Pascual-Vilaplana External Link from wikimedia.org. Jörgen van Rijen de la Orquesta Real del Concertgebouw de Amsterdam External Link from wikimedia.org y Ben van Dijk de la Orquesta Filarmónica de Rotterdam External Link from wikimedia.org, participan como trombones solistas.
El grup de folk basc OSKORRI actúa el proper dissabte a l' Ollería amb la Banda de la SEM Santa Cecilia

SEM Santa Cecilia - L'Ollería
Concert-espectacle que oferirán amb el Grup de Música Folk Basc “OSKORRI” que celebra el seu 35 aniversari amb l´espectacle BANDABAND.

Recentment aquesta formació va realitzar un concert extraordinari al “Teatre Monumental” de Madrid amb la Banda Simfònica Municipal de Madrid baix la batuta de Enrique García Asensio.

El concert estarà dirigit pel director titular de la SEM Santa Cecilia, Pere Molina i González, dissabte día 17 de Gener del 2009 a les 20h al Pavelló Esportiu “EL RAVALET”. Les localitats estan a la venda entre 8 i 10 euros.

Més informació: escolamusical@mesvilaweb.cat
Cartell (c) SEM Santa Cecilia - L'Olleria
Cartell de l'espectacle que oferira Oskorri amb la banda de l'Olleria el dissabte 17 de gener
(c) SEM Santa Cecilia

2009.01.11


<


PDF - Portable Document Format Programa
Música para el Club Taurino

Redacción
El viernes 12 de diciembre, el Club Taurino de Alcoi ponía punto final a las XX Jornadas Taurinas con un concierto de la Corporación Musical Primitiva.

La entidad que preside Adrián Espí Valdés y que tiene su sede en el Café-Restaurante Apolo ofrecíó conferencias, exposiciones y otras actividades alrededor del mundo del toro y su percepción artística en esta vigésima edición de sus Jornadas Taurinas.


Album de fotos, gentileza de Juan J. Bernabeu
Banda Primitiva de Alcoy en el Salón Largo del Círculo Industrial
Fotos: J.J. Bernabeu
Ver AlbumPDF - Portable Document Format Programa


Armando Lorente


"Estandars": un homenaje al jazz

Desde Mallorca llega "Contemporary Club Ensemble" con música basada en los estándares del jazz. Concierto programado por la CAM -obra social- en el Centro Cultural el próximo lunes 19 a las 8 de la tarde

A.Lorente. Palma
La idea de confeccionar una selección de pequeñas piezas de música basadas en los  “estandars” de jazz para este concierto, surge por el compromiso de estos tres músicos en homenajear a un estilo musical que se ha ganado una titularidad en la música del pasado siglo XX. Música, que para muchos críticos, músicos e intelectuales… ha sido la música clásica de gran parte del siglo pasado.

Los componentes de este trío, todos músicos de renombrado prestigio en la escena musical mallorquina, acogen como base la esencia de la música improvisada,  para vestirla y mezclarla con sonoridades contemporáneas y ritmos de la cultura mediterránea.
Eduardo Bernabeu, Toni Cuenca y Armando Lorente
Armando Lorente -marimba-, Eduardo Bernabeu -clarinete-, y Toni Cuenca -bajo- son "Contemporary Club Ensemble"09.01.07 Joves incorporacions musicals

Redacció
Al voltant de la festa de Santa Cecilia és habitual que la societat presente als joves músics que any rere any s'incorporen a la tasca artística en les unitats de la societat.

Enguany una mica més tard -el 27 de desembre- el local d'assaig de la Música va estar l'escenari triat per a conèixer a Marta Mansanet, flauta; Pau Jordá, oboé; Carles Santonja, saxo i als clarinets Lluís Balaguer, Sandra Sanchis i Charo Marín.

Tots estan finalitzant el grau elemental a l'escola de música "Amando Blanquer" i al llarg del present curs s'incorporarán progressivament a les activitats musicals. El primer acte en que vestiràn l'uniforme de la "Vella" serà el concert del diumenge de rams.

I. Carbonell -president del CIM Apolo- i A. Ferrando -director artístic- amb els joves músics
 Foto: Ana Molina


Ciudad de Alcoy
Clarinetes, violín y saxo en la residencia Pintor Sala

El Periódico Ciudad de Alcoy
Ayer por la tarde [2 de enero de 2009] tuvo lugar un concierto en la residencia Pintor Sala, que formaba parte de la programación de actividades preparadas para la Navidad y fiesta de Reyes en este centro. Actuaron el dúo de clarinetes formado por Ferrán y Mauro Fernández, la violinista Maria Guillem, y el saxo de Mar Fernández.

Músics del CIM Apolo en la Residencia Pintor Sala. 'El Periódico Ciudad de Alcoy' (c)
Foto cortesía de 'El Periódico Ciudad de Alcoy' (c)


La vespra de Nadal és un dia assenyalat

Jordi Monllor
Els músics i amics de la Música Vella s'alcen amb la ilusió gaudir d'una jornada d'amistat i bon humor. Cap al migdia, ens trobem a la seu dels Abencerrajes, per a preparar una llarga taula. Entre tots en un moment tenim la taula "parà", i comença el menjar, tocar, cantar, beure i no creure.

Després d'un pollastre, uns "refrigeris", i unes nadales, toca arreplegar. La colaboració de tots ens planta en el carrer en mitja hora, amb més nadales i amb l'Entrà dels Reis al capdavant. Demanan el 'aguinaldo', passem pel carrer Sant Francesc, Sant Llorens, escoltats per la generositat dels establiments fins a la plaça, on brindem la nostra propia adoració amb "Nit de Pau".

Tot seguit, visitem al mestre a la plaça de dins, i finalitzem el trajecte en casa de "Gori", com cada any, que ens acull amb més entusiasme cada vegada. El reduit nombre de músics que han dut l'instrument fa que comencen a estar cansats, esperem que s'anime més gent a l'any que ve. És per tant ara el moment de tornar amb les families, per a disfrutar d'una nit que completa un dia senyalat com la vespra de nadal, alguns potser, pensant ja en el dinar de l'any que ve.

Fotos: E. Calabuig


IX Premio Internacional de Interpretación "Amics de la Música" 2008

Redacción
La Asociación de Amigos de la Música de Alcoy convoca el IX Premio Internacional de Interpretación "Amics de la Música" 2008

Podrán participar en el concurso instrumentistas y cantantes nacidos con posterioridad al 1 de febrero de 1978 y en posesión del título medio o superior o con el 4º curso de g. medio LOGSE finalizado.

En esta IX edición se superan los seis mil euros en premios patrocinados por diferentes instituciones. Las Sociedades Musicales Alcoyanas ofrecen el Premio al mejor Intérprete nacido o residente en Alcoy.

La inscripción finaliza el 31 de enero de 2009, mientras las pruebas tendrán lugar en el Centro Cultural 'Mario Silvestre' del 5 al 7 de marzo próximos.

Información detallada:
http://www.aamalcoy.com/bases.htm
IX Premio Internacional de Interpretación "Amics de la Música" 2008Arxiu de noticies / News Archives / Archivo de noticias

Creative Commons License
Esta obra está bajo una licencia de Creative Commons

Logo CIM Apolo
home
info@cimapolo.com

Valid XHTML 1.0 Transitional ¡CSS Válido!