Notícies / News / Notícias

2010
Cuatrimestre 1
Quatrimestre 1
Arxiu / Archive / Archivo


Noticies d'ara / Current news / Noticias actuales


2010.04.26 ACTUALITAT MUSICAL

Vents de Silenci

Concert amb entrada lliure del quartet ESCLATS al Teatre Principal d'Alcoi el diumenge 2 de maig a les 19h

Redacció
El quartet de percussió ESCLATS presentarà "Vents de Silenci" al Teatre Principal d'Alcoi el proper diumenge 2 a les 19h. El programa compta amb obres de Sorend Monrad, Tobias Broström, Werner Heider, Aurél Holló, Nigel Westlake, Damien Harron, Anders Astrand y Àngel Ll. Ferrando.

Concretament l'obra Himnesclats -versió de l'himne d'Alcoi- encarregada pel peròdic Ciudad al alcoià Àngel Lluís Ferrando per a la Gala de la peladilla d'or l'any 2009 serà l'obra que tanque el concert que ha comptat amb el patrocini de l'Ajuntament d'Alcoi i la Diputació d'Alacant i per al que s'ha previst l'entrada gratuita.

PDF - Portable Document FormatPrograma
ESCLATS - Vents de SilenciMiquel Àngel Múrcia publica "Getsemani 519"

Redacció
Getsemani 519 és un quintet de vent escrit al 2004 a la memòria. de Mª Jose Micó Rivera per l'ontinyentí Miquel Àngel Múrcia i Cambra.

El passat 23 d'Abril -festa de Sant Jordi i día del llibre- eixía la publicació d'aquesta obra per l'editorial de Sabadell La mà de Guido Icon_External_Link from wikimedia.org
M. A. Múrcia - Getsemani 519
Primer Festival de bandas en Barcelos (Portugal)
Coincidiendo con la fiesta de las cruces de mayo y con la participación de alguna de las bandas más antiguas de la peninsula

JJFM
El Festival de Bandas Filarmónicas se celebrará el dos de mayo en Barcelos con ocasión de la fiesta de las cruces de mayo, de gran tradición en esta zona del norte de Portugal.

Entre las participantes la Banda Musical de Oliveira fundada en 1782, pasa por ser una de las más antiguas de la península ibérica. Otras bandas que se darán cita en este festival son la Banda dos Escuteiros de Barroselas  (Viana do Castelo), la Filarmónica Severense – Sever do Vouga  (Aveiro), la Banda Musical de Monção i la Associação Recreativa e Musical “Amigos da Branca” de Albergaria a Velha  (Aveiro).
Banda Musical de Oliveira (Portugal) fundada en 1782
Banda Musical de Oliveira fundada en 1782


2010.04.15


www.aramultimedia.com
Manuel Llorente y Juan Serrano con la filá Abencerrajes
Los presidentes del alcoyano y valencia vivirán las fiestas en Apolo

Redacción
Juan Serrano Morillas valencianista y presidente del Alcoyano CD se estrena como Abencerraje este año y Manuel Llorente Martín, presidente del Valencia CF, que ha sido invitado por el Ayuntamiento de Alcoy a las fiestas de San Jorge, ocupará el puesto de junta en el segundo tramo de la escuadra de la filà Abencerrajes.

Dos meses después de que ambos clubs cerrasen un acuerdo de colaboración, los dos presidentes se vestirán con la túnica de tortilla "amb julivert" de la filà de Apolo.Mauro Solbes i els Sant Jorclicks
Ingeny artístic d'un fester abencerratge

JJFM
Mauro Solbes es compta entre els que de petits tingueren en el clicks de Playmobil una de les joguines preferides. Primer va plantar un belén i finalment s'ha decidit a vestir els ninotets amb traje fester.
Ha realitzat el disseny de les 28 filaes i un sant jordiet amb un èxit i difussió notable. En poc mes d'un més, el grup FACEBOOK ICONLes Festes de Sant Jorclick a la xarxa social Facebook aglutina més de 400 seguidors.
Mauro Solbes, informàtic de professió i dissenyador de pàgines web es individuo i webmaster de la filà Abencerratges.


Mauro Solbes Ferri -Foto: Xavi Terol
OPINIÓ


Rams, 2010. Impressions d’un Concert
Lluís Torró
Fotos (CC) Mª Ángeles Ruano Delicado  Icon_External_Link from wikimedia.org


Lluís Torró - Banda Primitiva d'Alcoi
FACEBOOK ICONLluís Torro Gil (Alcoi, 1964) professor d'història econòmica a la Universitat d'Alacant, soci del CIM Apolo des de 1992 i membre de la Corporació Musical Primitiva des del 1997, en excedència des del 1999, data en que fou elegit regidor de l'Ajuntament d'Alcoi. A hores d'ara i a resultes de les eleccions del 2007 diputat per Alacant a les Corts Valencianes.


Corporació Musical Primitiva d' Alcoi Dir: Àngel Lluís Ferrando. Teatre Calderón - Alcoi 28/3/2010La Festa és música. Si hi ha alguna cosa que s’apropa a la màgia és un concert de música festera a Alcoi. I si, damunt, és de La Vella (que em disculpen la resta de les bandes, però no vaig a ocultar les meues preferències), la màgia pot elevar-se al nivell d’alquímia: una pedra filosofal que transforma vibracions de membranes i llengüetes en or pur. És realment difícil sintetitzar i transmetre el cúmul de sensacions que es poden experimentar un matí de diumenge de rams a l’interior tancat i enfosquit d’un teatre.

Sí, la Festa és música perquè és difícil (jo quasi diria que impossible) sentir la Festa de Moros i Cristians sense el concurs de l’element musical. Escoltar un pasdoble o una marxa a un concert transmet més sensacions i arriba més a l’esperit que qualsevol altra activitat relacionada amb els Moros i Cristians.

El diumenge 28 de març vaig poder assistir al tradicional concert del diumenge de rams de la Primitiva i els dolçainers de La Cordeta. Com sempre, em vaig quedar amb un regust de satisfacció i amb l’enveja de no poder participar més que com a espectador. He de dir que, més enllà, de les peces executades i del fet que es tracte de música per a festes, en la qual els músics alcoians sempre li afigen un plus (torne a demanar disculpes als demés; que n’he de fer, si en açò haguera d’actuar d’àrbitre crec que seria “casero”), la banda va aconseguir demostrar un nivell notable. El conjunt va superar amplíssimament totes les petites deficiències que són inherents al directe i inevitables en els conjunts amateurs. Des del meu modest (i imparcial, ja ho veieu) punt de vista la banda ha experimentat una considerable millora als darrers temps.

El programa va barrejar adequadament clàssics amb repertori més modern. Pel que fa als primers, junt a monuments com 1899 del mestre Seva (com és possible que aquesta meravella no tinga nom!) o Turista, vam poder gaudir de descobriments espectaculars. Realment els fons dels arxius de les bandes alcoianes no deixen de sorprendre’ns, any rere any.

A la primera part cal destacar En el Oasis, una fabulosa peça que es troba fora dels cànons estrictes de les marxes i els pasdobles. D’Intermedi àrab la va qualificar l’autor, Eliseu Martí Candela, un de tants alcoians “exiliats” per raons de treball. Que n’hem de fer! Abans com ara, resulta ben complicat desenvolupar una carrera artística o professional a una ciutat de mida mitjana com la nostra.

Corporació Musical Primitiva d' Alcoi Dir: Àngel Lluís Ferrando. Teatre Calderón - Alcoi 28/3/2010Aquesta condició d’artista notable emigrat la comparteix l’autor del pasdoble Alcoy, Vicent Costa Noguera (“exiliat”, com Eliseu Martí, a Barcelona). Un encert la seua inclusió en el programa, i, molt especialment, la seua execució doble: en la versió original a piano (en excel·lent interpretació d’Alfonso Marco) i en la instrumentació per a banda del destinatari de la peça, el director de la Vella, Antonio Pérez Verdú. Tota una lliçó de música per al públic alcoià.

Permeteu-me que em quede, dins dels descobriments “arqueològics” amb 24 de septiembre de 1810, de Camilo Pérez Monllor. No solament per les connotacions historicistes de la marxa, composada en commemoració del centenari del jurament de fidelitat dels diputats de les Corts de Cadis a Ferran VIIè. Em va sorprendre molt gratament que la peça sonava molt, ja em perdonareu l’expressió, “moderna”. Una petita joia d’un dels membres de la nissaga més notable de compositors alcoians.

La segona part del concert es va dedicar, com ja fa alguns anys, a peces més contemporànies, tant marxes (com Álferez Andrés Cortés, una marxa mora del siller Andrés Valero, basada en una obra seua anterior) com músiques per a boatos (com la Música per a una capitania, del murer José Rafael Pascual). Va ser el moment en el que les dolçaines van fer acte de presència a l’escenari del Calderón. A destacar les dues marxes cristianes interpretades. D’una banda, Saxum, una peça menys coneguda de la producció de Rafael Mullor, en la que podem apreciar plenament la seua aportació a la música festera alcoiana. D’una altra, l’espectacular Piccadilly Circus, del contestà Josep Vicent Egea, pura fusió posada al servei de la marxa cristiana. L’aposta d’Àngel Ferrando i la Vella per aquestes propostes musicals, combinant-les amb el repertori més tradicional i estrictament alcoià, resulta atractiva i molt enriquidora.

Corporació Musical Primitiva d' Alcoi Dir: Àngel Lluís Ferrando. Teatre Calderón - Alcoi 28/3/2010El concert va vindre acompanyat per una excel·lent representació (amb magnífiques interpretacions) d’un parell de peces magistrals del mestre Blanquer: l’entranyable El petit Adolfín Bernabeu i de la marxa entre les marxes Tarde de Abril. No sé si aquestes peces es poden executar de forma més correcta, el que puc afirmar és que resulta difícil superar les versions de La Vella pel que fa a les dinàmiques, els matisos tímbrics,... en definitiva al seu esperit. El mateix es pot afirmar dels bisos tradicionals d’Un moble més i L’entrà dels moros, magníficament executats amb el brillant i precís concurs dels dolçainers de La Cordeta.

Els assistents al concert segurament ja s’hauran adonat a hores d’ara que no he fet cap esment a la peça amb la que es va tancar la primera part del concert. Lògicament no és cap oblit. L’he deixat per al final expressament. I no sols perquè A la Meca, de Gonzalo Blanes, és, sense cap mena de dubte, una marxa mora absolutament fora de sèrie. Vull destacar la interpretació que ens va proposar Àngel Ferrando. En executar-la a un temps superior al de les clàssiques versions que hem escoltat tradicionalment, en la meua humil opinió demostra que els canvis metronòmics a la música festera han estat realment importants. La marxa no sols no va perdre en càrrega emocional: va guanyar en intensitat. Una interpretació memorable que hauria de passar a la història.2010.04.10

Todos los videos y comentarios en el weblog
La Española Alimentaria Alcoyana, S.A.CONSTRUCCIONES GASCÓ - C/ESCULTOR PERESEJO, 38 · 03803 ALCOY

Bar Confitería El Campanar - Alcoi

Ajuntament d'Alcoi / Ayuntamiento de Alcoy
Apolo en "Nuestras Bandas de Música"
El LXXI concierto del Diumenge de Rams a partir de mañana en Las Provincias TV

Redacción
"Nuestras Bandas de Música", programa que dirige Octavio Hernández Bolín en Las Provincias TV inicia mañana domingo 11 de abril la emisión del concierto del Domingo de Ramos por la Corporación Musical Primitiva de Alcoy incluyendo diversos reportajes sobre la sociedad.

A lo largo de tres domingos consecutivos y gracias a la colaboración de La Española Alimentaria Alcoyana, Mutualidad de Levante, Construcciones Gascó, El Campanar y la Concejalía de Turismo del Ayuntamiento de Alcoy, la música para la fiesta de moros y cristianos alcoyana tendrá presencia en las ondas.


Todos los videos

2010.04.07 Música per al Deportivo Alcoyano
Un grup de músics voluntaris de La Primitiva animàren a l'alcoià club de la moral qui acabaría impossant-se al Sant Andreu el passat dilluns de pasqua

JJFM
Un grup de músics voluntaris de La Primitiva convidats per la directiva del CD Alcoyano anàren el passat dilluns de pasqua, 5 d'abril al camp del Collao i animàren amb música el partit que enfrontava al Deportivo i al Sant Andreu.

El resultat de l'encontre va ser satisfactori per a l'equip alcoià que s'impossava al líder del grup tercer de la segona divisió B amb un contundent 3-1. En la classificació a hores d'ara el Sant Andreu continúa al capdavant amb 67 punts seguit per l' Ontinyent i Barcelona AT. amb 62 i 60, mentre que l' Alcoyano amb 59 punts ocupa el quart lloc.

No és la primera vegada que músics de La Vella hi son presents en un encontre de futbol a l'alcoià camp del Collao. Tot i que potser trobem el major exponent dels darrers temps quan la banda gravara l'himne del club en una versió revisada pel propi autor Jaume Lloret -qui també va ser director de la banda-, al 2004 coincidint amb el 75 aniversari del club de la moral.
4-4-2010 Músics de la Primitiva amb el CD Alcoyano

4-4-2010 Músics de la Primitiva amb el CD Alcoyano
FONOTECA

Alcodians 50 anys d'història
El dissabte 10 d'abril a la venda el CD amb el periòdic Ciudad

Redacció
El proper dissabte 10 d'abril eixirà el CD "Alcodians 50 anys d'història" gravació en directe del concert que ofería la banda Primitiva i els dolçainers  La Cordeta d'Apolo sota direcció d' Àngel Lluís Ferrando el passat 28 de febrer al Teatre Calderón amb ocassió del cinquantenari de la refundació de la Filà Alcodians.

A disposició alguns fragments del CD en la Fonoteca CD Alcodians 50 anys
50 anys Filà Alcodians. En agraiment a la Corporació Musical Primitiva
50 anys Filà Alcodians. En agraiment a la Corporació Musical Primitiva2010.04.01 La Primitiva cierra con éxito el ciclo de conciertos sobre música festera
Àngel Lluís Ferrando dirigió a la Banda Primitiva y los Dolçainers d'Apolo en un concierto de Domingo de Ramos que incluyó una versión a piano solo por Alfonso Marco y el reconocimiento a Antonio Priego tras 50 años en las filas de la agrupación

José Antonio García
Genial. Este fue uno de los calificativos más repetidos para calificar la actuación que ofreció la Banda Primitiva el pasado domingo 28 de marzo. El tradicional concierto de Domingo de Ramos gustó a los asistentes y, especialmente, en aquellos momentos en los que se interpretaron las piezas que caracterizan a esta formación.

Las dos horas de concierto dejaron todo tipo de momentos. Minuto a minuto, el Teatro Calderón acogía obras antiguas, como los pasodobles 1899 (J. Seva) y El turista (E. Pérez), y marchas compuestas en los últimos años, como la marcha cristiana Saxum (R. Mullor) o la marcha mora Alférez Andrés Cortés (A. Valero).

Pero la Banda Primitiva no estuvo sola. El concierto contó con la participación del Grup de Dolçainers Apolo “La Cordeta”. Su presencia fue imprescindible para gozar de obras como De Fang (J. R. Pascual) o Tarde de abril (A. Blanquer).

Asimismo, la jornada dejó algunos momentos para las sorpresas. Una de ellas llegaría con Antonio Priego, clarinetista de la banda que, tras cumplir 50 años en las filas de la agrupación, fue nombrado Socio de Mérito del CIM Apolo. Por otra parte, la interpretación  del pasodoble Alcoy (V. Costa) contó con una previa de piano a cargo de Alfonso Marco.

Tras la interpretación del Himne de Festes (G. Barrachina), llegaron las valoraciones tanto del público como de los propios músicos. Como colofón de fiesta, la Banda Primitiva llevó a cabo una comida de hermandad.
CM Primitiva - Alcoi 2010 - LXXI Concert del Diumenge de Rams. Dir. A. Ll. Ferrando

CM Primitiva - Alcoi 2010 - LXXI Concert del Diumenge de Rams. Dir. A. Ll. Ferrando

CM Primitiva - Alcoi 2010 - LXXI Concert del Diumenge de Rams. Dir. A. Ll. Ferrando
Fotos (CC) Rubén Priego2010.03.30

LOGO CIM Apolo

Asamblea General Ordinaria
Resumen de los acuerdos tomados

CIM Apolo. Comunicación Social
La preceptiva asamblea anual ordinaria, se celebró en los salones de la sociedad el miércoles 24 de los corrientes, entre los acuerdos que se tomaron destaca el aumento de cuotas sociales a 130€ anuales para miembros de la Filà Abencerrajes y Corporación Musical Primitiva, mientras que los padres de la Escuela de Música seguirán abonando 90€ anuales, siendo la diferencia asumida por la sociedad en concepto de subvención a la enseñanza musical.

También se leyeron las memorias de actividades de la Música y la Escuela y se renovó parcialmente la junta directiva que quedará con la siguiente composición: Presidente, Indalecio Carbonell; Vicepresidente, Antonio Sirvent; Secretaria, Marisa Sempere; Tesorero, Francisco Payá; Contador, Manuel Verdú; y los Vocales Jaume Jordi Ferrando, Emilio Bou, Esperanza Calabuig, Miguel Ballbé, Enrique Casanova y Enrique Rodes Gisbert.

Por unanimidad de los asistentes se acordó conceder la distinción de Socio de Mérito a Antonio Priego Climent por sus 50 años de servicio como músico de la Corporación Musical Primitiva acordando asimismo entregarle la correspondiente credencial en el concierto del domingo de ramos.

----
PDF - Portable Document FormatCMP - Memòria d'activitats 
Visita a l'arxiu

Redacció

Jorge García, cap del departament de documentació i comunicació de l' Institut Valencià de la Música acompanyat d' Ernest Lloréns de la junta directiva de la FSMCV i Frederic Oriola, bibliotecari i membre de la "Nova" de Quatretonda visitaren l'arxiu musical de la Corporació Musical Primitiva el dijous 25 de març.

Paco Martinez i Jaume Jordi Ferrando, arxiver i bibliotecari respectivament, els van atendre facilitant-los informació sobre la organització de l'arxiu i la tasca que ve desenvolupant-se en la casa a fi de conservar aquest patrimoni històric. De l'encontre que s'allargà per més de dos hores eixirà properament un reportatge a la revista Música i Poble, orgue de la FSMCV.
Jorge García de l' Institut Valencià de la Música visita l'arxiu
D'esquerra a dreta, Jaume J. Ferrando, Francisco Martínez, Ernest Lloréns, Frederic Oriola i Jorge GarcíaVa passar... a l'any 2000

Apolo feia 125 anys

Jaume J. Ferrando
El periòdic local CIUDAD publicava un especial sobre els 125 anys del Centro Instructivo Musical Apolo amb entrevistes als aleshores, president de l'entitat Roberto Bravo, director de La Primitiva Gregori Casasempere, director de l' Escola de Música Angel Esteve; Rafael Romà, abencerratge i president de l'associació de Sant Jordi i Indalecio Carbonell, primer tró de la filà d'Apolo.

A hores d'ara recuperem el número especial del periòdic local picant l'ullet a la nostra pròpia història, gaudint de bell nou del treball literari de Jordi Botella, Pep Sou, Ernesto Valor i Adrián Espí; fins i tot, en la digitalització s'han respectat els anuncis... alguns dels quals, com Manufacturas de Estambre, ja son també història a la volta de deu anys.
Ciudad (2000) - Apolo: 125 años de música
Apolo: 125 años de música
Ciudad (2000)2010.03.26 Las Provincias TV emetrà el concert del Diumenge de Rams
El programa de Las Provincias TV "Nuestras Bandas de Música" que dirigeix Octavio Hernández dedicarà dos espais els diumenges 11 i 17 d'abril al CIM Apolo

CIM Apolo. Comunicació Social
El tradicional concert de La Primitiva del diumenge de rams amb el que Alcoi tanca el cicle d'exaltació a la música festera s'emetrà en diferit per Las Provincias TV, cadena que dedicara dos espais a la veterana societat musical alcoiana dins del programa "Nuestras Bandas de Música" que dirigeix Octavio Hernández.

Els propers diumenges 11 i 17 d'abril a partir de les 13 h. La Primitiva estarà a Las Provincias TV. Amb les peces del concert s'oferirà un reportage sobre les activitats que es desenvolupen al CIM Apolo. Els espais televisius es repetiràn divendres i dissabte següents, és a dir els dies 15-16 i 23-24 d'abril, sempre a les 13h.

Aquesta primera presència televisiva de la música per a la Festa ha estat possible gràcies al suport de La Española alimentaria alcoyana; Mutualidad de Levante, Construcciones Gascó, El Campanar, i la regidoría de turisme de l'Ajuntament d'Alcoi que han tingut la deferència de col·laborar amb la degana de les societats musicals alcoianes contribuïnt a la promoció de la festa major d'Alcoi a les comarques valencianes.
"Nuestras Bandas de Música" Logo
Josep Lluís Santonja, vocal del Consell Assessor d'Arxius
El Diari Oficial de la Comunitat Valenciana publicà el 23 de març una resolució de la Consellería de Cultura i Esport en la que nomena nous membres del Consell Assessor d'Arxius

Redacció
Josep Lluís Santonja Cardona, director de l'arxiu i la xarxa de biblioteques municipals d'Alcoi ha estat nomenat per la Consellería de Cultura vocal del Consell Assessor d'Arxius desprès de la darrera organització d'aquest organisme per part del govern valencià publicada al diari oficial el proppassat dimarts.

A més de Josep Lluís Santonja, hi formaràn part d'aquest òrgan -que no s'havia renovat des de la seua creació al juny de 1984-, Vicent Gil, de l’Arxiu Municipal de Vila-real; Francisco Gimeno, catedràtic de Paleografia i Diplomàtica de la Universitat de València; Encarna Furió, de l’Arxiu Municipal de València; Vicent Pons, canonge arxiver de la catedral de València, Francisco J. Sánchez de l’Arxiu Històric de la Comunitat Valenciana, Francesc Torres, director de l’Arxiu del Regne de València i María Arrate, per part del Servei d'Informàtica de la Conselleria.

La presidència estarà a càrrec de la consellera de Cultura i Esport, l'alcoiana Trini Miró, mentre que la vicepresidència i secretaría la ocuparàn la directora general del Llibre, Arxius i Biblioteques, Silvia Caballer i el cap del Servei d’Arxius, Jaime J. Chiner; respectivament. El Consell Assessor d'Arxius és un òrgan de caràcter consultiu per a prestar assistència i concurs en tots aquells assumptes i activitats en matèria d'arxius que la Consellería considere convenient sometre al seu parer.
Josep Lluís Santonja i Àngel Lluís Ferrando en una Taula Rodona al CIM Apolo - Alcoi 2009 Foto (cc) Arxiu del CIM Apolo
Josep Lluís Santonja i Àngel Lluís Ferrando en un acte al CIM Apolo - Alcoi 2009
Foto (cc) Arxiu del CIM Apolo2010.03.15


PDF - Concerts d' Exaltació de la Música Festera - Alcoi 2010
Diumenge de Rams 2010
el tradicional concert fester de La Primitiva presentarà junt a clássics "de la casa" peces inèdites d'abans i d'ara

JJFM
El proper diumenge 28 de març la Corporació Musical Primitiva -amb banda i colla de dolçaines- oferirà el tradicional concert matinal del diumenge de rams amb el que conclourà el cicle d'exaltació a la música festera que organitzat per l'ajuntament i l'associació de Sant Jordi configura el prel·ludi musical de la festa georgina.

Enguany La Primitiva ha preparat un programa que inclou clàssics i algunes peces inèdites d'ahir i de huí. Entre les primeres trobem el pasdoble "Alcoy" que Vicent Costa Nogueras va dedicar en 1908 a la ciutat en la que va neixer i al seu amic Antonio Pérez Verdú, tots dos pianistes i que aquest últim va instrumentar per a la banda. També escrit a Barcelona, l'intermedi àrab de 1921 "En el oasis" pel també alcoià Eliseu Martí Candela i dedicat al mestre de la Vella, Julio Laporta Hellín.

Al capitol d'efemèrides correspon la programació de "A la Meca", la incommensurable marxa mora del mestre Gonçal Blanes que cumpleix el primer segle d'existència i la marxa militar "24 de setembre de 1810" escrita per Camilo Pérez Monllor a San Fernando (Càdis) al 1910 en record de la primera sessió de les Corts d'Espanya a la Isla, la mateixa legislatura que conclouría publicant "la Pepa" la constitució de 1812.

De autors actuals cap destacar la música per a una capitanía "De fang" del murer José Rafael Pascual i "Alférez Andrés Cortes" escrita pel músic de l'Horta Sud Andrés Valero Castells, una originalísima marxa mora basada en temes de la Simfonía de Plata del mateix autor. Totes dos escrites al 2009.

------

LOCALITATS:
En la societat i en horari de 18 a 20h.
Socis del CIM Apolo: dilluns 22 i dimarts 23 de març
Públic en general dimecres 24, dijous 25 i divendres 26. També, dos hores abans del concert a la taquilla del Teatre Calderón.

Vicent Costa i Nogueras (Alcoi, 1852 – Barcelona, 1919), en una foto publicada al 1898 en "Album Salon"
Vicent Costa i Nogueras (Alcoi, 1852 – Barcelona, 1919), en una foto publicada al 1898 en "Album Salon", la primera revista espanyola il·lustrada a color.2010.03.10 Index Producciones visita l'Escola de Música "Amando Blanquer"
amb l'equip de rodatge del documental sobre 'Paquito el Chocolatero'


Octavi Masià a l'Escola de Música Amando Blanquer (6/3/2010) Fotos (CC) E. CalabuigJJFM
Dissabte passat, Octavi Masià amb l'equip de rodatge del documental sobre el fenònem popular de 'Paquito el Chocolatero', visitava l'escola de La Primitiva al CIM Apolo. A l'escola, el Conjunt Instrumental estava treballant amb Kiko Martínez, algunes de les peces programades per al present curs: "Music at the Court of Henry VIII", "Disney at the Movies" i "Queen" (un arranjament sobre temes del grup).

Segons informaba Europa PressIcon_External_Link from wikimedia.org, el documental que s'estrenarà el proper mes de maig, pretèn descobrir la figura del compositor Gustavo Pascual i tots els interrogants sobre el seu pasdoble més universal: una peça senzilla creada al 1937 per a les festes de Cocentaina y que a hores d'ara està entre les primeres pel que fa als drets d'autor de les interpretades en directe.

Per a l'escola, l'enrregistrament del conjunt i de la xiqueta Silvia Pérez al contrabaix ha estat una ocassió més de col·laborar amb els creadors alcoians de diferents disciplines, un fet que és habitual en la trajectòria de la societat musical, que en l'escola sempre hi troba ressó, i que ilusiona als seus alumnes; assenyalaba Esperanza Calabuig, directora de l'escola de música.
Octavi Masià en un moment del rodatge a l'Escola de Música Amando Blanquer (6/3/2010) Fotos (CC) E. Calabuig

Escola de Música Amando Blanquer (6/3/2010) Fotos (CC) E. Calabuig

Octavi Masià en un moment del rodatge a l'Escola de Música Amando Blanquer (6/3/2010) Fotos (CC) E. Calabuig
Octavi Masià a l'Escola de Música Amando Blanquer (6/3/2010) Fotos (CC) E. Calabuig2010.03.08 La FSMCV presenta el manifest "Més que Música"
i fa possible signar-lo en-línia


Redacció
El proppassat dissabte 6 de març la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) presentàva el manifest "Més que Música" en un acte celebrat en el Teatre Micalet de València.

El manifest subratlla la importància de la música a la Comunitat Valenciana, el màxim exponent de la qual són les 525 societats musicals d'Alacant, Castelló i València —el 50% d'Espanya—, que agrupen a 200.000 socis, 40.000 músics i 60.000 alumnes de les escoles de música. El text destaca que la labor d'aquest moviment sobrepassa la mera dimensió musical, ja que es tracta d'un “teixit associatiu, cultural i formatiu únic en el món”.

En l'acte, el manifest va ser llegit per tres alumnes de les escoles de música del Centre Instructiu de Art i Cultura (CIAC) de la Vall d’Uixó (Castelló), la Unió Musical d’Ondara (Alacant) i l’Agrupació Musical de Beneixida (València). A més, també es va contar amb l'actuació del quartet de saxos Púrpura Pansa i del Grup de Clarinets de la Unión Musical Santa Cecilia de Moncofa (Castelló).

FSMCV Mes que musica
Accés a la pàgina de la FSMCVIcon_External_Link from wikimedia.org amb el manifest "Més que Música" i l'aplicació per a signar on-line
Alcodians, concert del cinquantenari

Jaume Abad. Filà Alcodians-comissió organitzadora
L’organització d’un concert, com qualsevol altre acte o celebració d’una gran magnitud, és una qüestió complexa: l’elecció de la banda i les peces que cal interpretar, la publicitat, els recursos econòmics, etc. Pel que fa al concert que es va celebrar el Teatre Calderon el passat diumenge 28 de febrer, podríem dir que es tractava d’un concert especial tan per la celebració dels 50 anys de la filà Alcodians com pel conjunt de peces escollides i el seu ordre d’interpretació; segons em comentava en acabar el concert un dels músics, la segona part va resultar molt complexa per l’esforç continu que la major part de les peces requeria del conjunt de músics.

Podem estar satisfets del resultat final: el teatre estava pràcticament ple -les expectatives a causa de l’horari no eren aquestes- i tot el públic assistent va quedar molt content de tot allò que havia escoltat i vist.

Potser són els músics i el director de la banda qui millor coneixen els aspectes tècnics de la seua actuació. Ells millor que ningú ens poden dir si totes les peces van estar interpretades tal com estava previst i si el temps d’assaig de totes elles va estar el necessari. És clar que un concert com aquest no estava possiblement previst en la programació inicial de la temporada de la banda i sempre podia plantejar problemes de temps.

Després de tot plegat, els Alcodians estan molt satisfets i tots sabíem ben bé que escollir una banda com la Corporació Musical Primitiva era garantia de qualitat i èxit.

Francisco Valor dirigint l'estrena del pasdoble "De fusta a metall"

Francisco Valor dirigint l'estrena del pasdoble "De fusta a metall"
DES DEL FARISTOL

Jordi Monllor
En motiu del 50 aniversari del ressorgiment de la filà Alcodians, la Música Vella dona un concert fester amb les peces més representatives de la filà. Clàssics com "Suspiros del Serpis" o "Bonus Christianus" omplien el Calderón deixant la sensació de que 50 anys més tard la festa encara s'espera amb la mateixa il·lusió.

Festers i amics, grans i menuts, van poder gaudir d'un moment especial per als Alcodians; que van recórrer la seua historia escoltant "Alcodianos", una peça antiga, "Cruilla de Cors", una obra que excita encara les retines dels Alcodians, i finalment, l'estrena absoluta del pasdoble "De fusta a metall" del popular compositor Francisco Valor, commemorant especialment aquest moment en la historia de la filà.

Per alguns aquest concert ha sigut un xicotet preàmbul dels concerts d'exaltació de la música festera que durant les següents setmanes es succeiran; per altres, una ocasió més de gaudir d'un concert de la Primitiva i de les obres que conformen la festa, i per als Alcodians, esperem que un feliç moment que recordar d'aquest 50 aniversari.

"La música de Rodrigo en el Poema de Mío Cid"
Àngel Lluís Ferrando publica un article de recerca al darrer número de "Música y Educación"

Redacció
Al número de març de la revista trimestral "Música y Educación"Icon_External_Link from wikimedia.org apareix un article de recerca signat per Àngel Lluís Ferrando amb el títol "La música de Rodrigo en el Poema de Mío Cid". En l'article l'autor tracta d'aproparse a la realitat musical de Ruy Díaz de Vivar, a la del Cid com heroi literari i algunes propostes en les que el personatge es font d'inspiració, tant en el plànol musical com en altres disciplines.

"Música y Educación" es la més veterana i prestigiosa revista de pedagogía musical publicada en Espanya. Els seus lectors-es son principalment professionals de l'ensenyament musical de tots els nivells. També centres educatius, biblioteques, institucions i associacions la reben i l'han convertida al llarg dels seus quinze anys d'existència en una referència de consulta.
Primer folio del manuscrito del Cantar de mio Cid conservado en la Biblioteca Nacional de España
Primer full del manuscrit del Cantar de mio Cid conservat a la Biblioteca Nacional d' Espanya2010.03.01


Comenta esta noticia

ESCOLA DE MÚSICA "AMANDO BLANQUER"

Coneixem els Instruments
L'EMAB col·labora amb el Col·legi Sant Joan i Sant Pau d' Ibi

Redacció
El Col·legi Sant Joan i Sant Pau de la Vila d'Ibi acollia el passat divendres 19 de febrer una activitat anomenada “Coneixem els instruments” organitzada pel departament de música del centre dins del disseny curricular de primària.

L'Escola de Música “Amando Blanquer” d'Alcoi desplaçava professors i altres músics -com el quintet "Buzz Metalls"- a la capital de la joguina per oferir un concertet didàctic especialment adreçat a l'alumnat del segon i tercer cicle de primària. 

Els xiquets i xiquetes accedien al pavelló esportiu del centre presentant la corresponent “localitat” que junt als cartells que apareixien els dies previs reproduïa l'ambient de qualsevol concert.

La idea era conèixer de primera mà les famílies instrumentals de vent-fusta i vent-metall amb les peces interpretades i, també que pogueren tocar els instruments. Els més decidits van poder provar de fer-los sonar... tota una experiència.

Fragments de bandes sonores de films infantils, amb algun toc de música tradicional formaven el “programa del concert” que va ser aplaudit per la canalla que no va tenir prou i va acabar demanant un “bis” que els músics van oferir sense cap problema.

ESCOLA DE MÚSICA "AMANDO BLANQUER" 19/2/2010 - "Coneixem els Instruments"

ESCOLA DE MÚSICA "AMANDO BLANQUER" 19/2/2010 - "Coneixem els Instruments"

ESCOLA DE MÚSICA "AMANDO BLANQUER" 19/2/2010 - "Coneixem els Instruments"
Atrafegat dissabte de Carnestoltes
Diferents activitats festívoles requeríen la Música Primitiva el primer dissabte de quaresma

JJFM
El passat 20 de febrer, s'atenía el concurs de sargents infantils, per la qual cosa no tohom estava en disposició d'assajar a l'hora habitual dels dissabtes. També, pocs dies abans s'havía confirmat per part de l'empresa organitzadora de la desfilada del Carnestoltes alcoià -enguany novament a la primera setmana de quaresma- el requeriment de presència musical que també calía cubrir.

El mestre, en ús de les seues atribucions, decidía finalitzar l'assaig una mica abans de l'inici de la desfilada de disfresses, decissió ben acollida per part dels músics que volíen marxar a divertir-se en aquest atípic carnestoltes i no tant per altres que volíen treballar i veíen que entre unes coses i altres no podríen aprofitar el temps com havíen previst.

Als passadisos de la societat gent que se n'adonava entre sorpresa i preocupació que anaven a tallar el trànsit i calía moure el vehicle, i d'altres disfressats. Entre aquets destacàven membres de la Colla de dolçaines i tabals, fidels participants en el festívol acte, que enguany arribava a la seua quarta edició.

Un grup de músics de la Colla "La Cordeta" preparats per Carnestoltes
Foto (CC) maiteypaco
Renovada web dels Abencerratges

Redacció

Fruït de l'acurat treball del seu webmaster Mauro Solbes, la web de la filà d'Apolo estrena nova imatge.

Entre les seccions habituals que ara presenten un atractiu disseny gràfic destaquen la documentació oferida amb les cròniques de la festa la actualització de la secció "historia" i potser la més participativa: la memòria gràfica de l'àlbum de fotos ara completament renovat.
Acceso WEB - Filá Abencerrajes - Alcoy 2010


2010.02.26

Comentaris al weblog

Filà Alcodians - Cartell concert 50 aniversari
Música per al cinquantenari del Alcodians
Fco Valor estrena el seu primer pasdoble dianer "De fusta a metall"

Redacció
Amb ocassió del cinquantenari de la seua fundació, el proper diumenge a les 18,30h al Teatre Calderón, la Filà Alcodians obsequia al poble d'Alcoi amb un concert de música festera per la Corporació Musical Primitiva. L'entrada serà lliure fins completar l'aforament.

El programa format per peces que han tingut relació amb els Alcodians al llarg d'aquets cinquanta anys, inclou l'estrena del pasdoble dianer "De fusta a metall" de Francisco Valor Lloréns, encàrrec de la fillà per a celebrar l'efemèride.

El concert serà enrregistrat en directe per Audioart i els Cd's es posaràn a la venda properament junt a una edició del periódic Ciudad.

PDF - Portable Document FormatPrograma 
Banda Primitiva d'Alcoi - Fco Valor Lloréns - Febrer 2010
Francisco Valor Lloréns (Cocentaina,1979) assaig amb la Corporació Musical Primitiva d'Alcoi - Febrer 2010
Foto (CC) R. CarchanoComentaris al weblog
Dos mil tres-cents euros per Haití

CIM Apolo. Comunicació Social
Practicada la liquidació de taquilla, descomptats els drets d'autor i afegits els pocs més de 60 euros de la fila zero, La Primitiva ha obtés un total de 2311,5€ amb la seua iniciativa solidària pro Haití: el concert-espectacle 2enBanda del proppassat diumenge 7 de febrer.

La junta directiva de la veterana corporació musical manifesta el seu agraïment a totes les persones i entitats que ho han fet possible.
2enBanda Teatre Calderón 7/2/2010 - Banda Primitiva d'Alcoi
2enBanda Teatre Calderón 7/2/2010 - Banda Primitiva d'Alcoi2010.02.23 Mig any del canal primitivaDalcoi al YouTube
Quasi quatre mil reproduccions al llarg dels primers sis mesos d'existència

Jaume J. Ferrando
Concretament són 3.915 les reproduccions de videos de la Corporació Musical Primitiva que ha comptabilizat YouTube en els sis primers mesos d'existència del canal.

Per ordre, el 20% del total de reproduccions correspon al fragment de la "Quinta Simfonia" de Beethoven, li segueix el final de "Et in Terra Pax" amb el 16%, mentre que situant-se entre el 5 i el 10%  trobem "Fiesta" de Philip Sparke, la "Suite 1936" de M. Asins Arbó, "España en mi corazón" de Carlos Palacio i la "Toccata Marziale" de R. Vaughan amb Mark Heron com a director.

A més d'Espanya, per a YouTube, els videos de la Primitiva d'Alcoi resulten "populars" a països com Brasil, Austria, Alemania, Bèlgica i Australia, en aquest ordre. 
CIM Apolo en YouTube
Pedro Rubio visita el archivo musical

Redacción
Como parte del trabajo de recuperación de la obra de músicos españoles del siglo XIX, Pedro Rubio encontró el archivo musical de la Corporación Musical Primitiva, entidad que visitó el pasado sábado.

Director de la banda de música de la Asociación de amigos de la música de Yecla entre 1987-1990, estudió clarinete en Murcia, Málaga y Barcelona. En el Royal College of Music de Londres obtiene el Clarinet Performing Diploma en 1997. En 2003 consigue el Bass Clarinet Diploma por el Conservatorio de Rotterdam. Desde 1991 forma dúo con la pianista Ana Benavides, obteniendo numerosos reconocimientos internacionales.

En 2007 Pedro Rubio crea en Madrid la editorial Bassus Ediciones Musicales, cuyo principal objetivo es recuperar el repertorio del siglo XIX español y la publicación de obras y material didáctico para clarinete y clarinete bajo.
Pedro Rubio y Àngel Lluís Ferrando - Foto (CC) JJFM
Foto (CC) JJFM
Xavi Castillo i el Centre Ovidi Montllor premis Joan Valls 2010
La vetlada de lliurament dels premis serà el proper 6 de març i comptarà amb l'actuació de Hugo Mas

Associació Cultural Amics de Joan Valls i Jordà Icon_External_Link from wikimedia.org
El popular actor alcoià Xavi Castillo i el Centre Cultural Ovidi Montllor han estat premiats per Amics de Joan Valls, en l'apartat individual i en el d'entitats, per la seua contribució a la normalització ligüística del valencià. 

Xavi Castillo va iniciar-se en el teatre molt jove, de la mà de creadors de l'escena com Pep Cortés i Juli Cantó. Però és a partir de 1992, amb Pot de Plom, companyia fundada per ell mateix, que la seua carrera artística inicia una trajectòria que l'ha situat com el millor i més popular còmic del teatre valencià actual.

Per la seua banda, el Centre Cultural Ovidi Montllor d'Alcoi, inaugurat en novembre de 2002, rep enguany el reconeixement d'Amics de Joan Valls al seu treball d'iniciativa i oferta cultural, presidit per la solvència i per l'abnegació en la defensa i promoció de la llengua pròpia. 

És precisament en la seu del Centre Ovidi Montllor que el proper dissabte 6 de març, a partir de les 19.30 h., l'Associació Cultural Amics de Joan Valls i Jordà celebrarà la vetlada dels seus premis, els ja esmentats Joan Valls i el XXVIIè Premi de Poesia Manuel Rodríguez Martínez - Ciutat d'Alcoi.

Els Premis Joan Valls i Jordà per l'Ús i Promoció del Català van ser instituïts per l'associació alcoiana l'any 1995, són de caràcter honorífic i s'atorguen a persones i grups de l'Alcoià i el Comtat. La vetlada, en què serà homenatjada Mena Castelló Puchades, la vídua del Dr. Manuel Rodríguez Martínez, que va morir el juliol passat, comptarà amb l'actuació del cantant i poeta alcoià Hugo Mas.
Hugo Mas al Teatre Teatre La Clau (L'Alcúdia) 2008 Foto (CC) Olivia

El cantant i poeta alcoià Hugo Mas actuarà en la vetlada de lliurament dels premis el proper 6 de març
Foto (CC) Olivia
2010.02.15Video

PDF - Portable Document FormatPrograma

2enBanda. Fotos (c) Miguel Castañeda

2 en Banda

CIM Apolo. Comunicación Social
Esta experiencia artística que ha venido a llamarse 2enBanda no hubiera sido posible sin la suma de diversos esfuerzos. Desde la dirección del Teatre Calderón -alentando el proyecto- y su personal, hasta el diseño de cartel pasando por el trabajo -profesional y entregado- de la Cía SinFFin Danza de Madrid, y E.D.Q.C. con su narración en imágenes, las fotos de Miguel Castañeda o la grabación en video de Marcos Revert.

Este concierto-espectáculo, en forma de colaboración multidisciplinar, ha tenido a los músicos de la Corporación Musical Primitiva de Alcoi como eje, despertando la simpatía de los medios de comunicación locales que han calificado a 2enBanda de 'formato innovador' o 'concierto de banda del siglo XXI'.  Además, el apoyo institucional de la UTE Teatre Calderón, el Ayuntamiento de Alcoi y la Obra Social de La Caixa unido a la generosidad de músicos y socios, han posibilitado que la recaudación de taquilla se destine íntegramente a los damnificados del terremoto de Haití.

OPINIÓN

Un aplauso merecido

Quizás la música sea el único arte elevado que no se mide por la belleza física, sino por la cantidad de energía positiva que aglutina en la sensibilidad del espectador

Agustín Soler Bou
Un arte singular al que no afecta la palabrería vana ni la exaltación desmedida. La música es un prototipo emergente de esa capacidad que entrelaza poder y humanidad. El arte, conseguido con el esfuerzo de un grupo de músicos entusiastas de la creación  -humana y divina-  alcanza así un todo en unidad, definido desde la carga emotiva que trasciende esa voluntad humana del ser en consonancia con el amor. Pues entiendo que en la lectura de los sonidos agradables que nos llega, siempre existe el amor.

Lanzar alabanzas a ese conjunto de hacedores de la sensibilidad, -como el domingo pasado nos demostró La Primitiva-, es fácil y muchas veces, no común, porque en el milagro de la sensibilidad no siempre se alcanza la sintonía necesaria para percibir lo que es hermoso y lo que es artificioso. Y más aun cuando todo el engranaje arquitectónico que es una banda,  no está siempre del todo predispuesto, ni a punto para ser la homogénea comunión que necesita expresarse como esa "unidad" que nos define como humanos y nos trasciende.  

Hablar de las obras de un concierto, o de la forma de exponer a un público las capacidades internas de un colectivo musical-humano que nos habla a través de una pureza a la que no siempre estamos acostumbrados, resulta como mínimo inesperado, interesante  y sobre todo, nos concede esa sensación de agradecimiento por aproximarnos al valor -tantas veces en desprestigio- de lo bien hecho. 

Lo dicho, una apuesta de La Primitiva de Alcoy, que lejos de recordarnos cansancio o aburrimiento, nos concedió el domingo, una bocanada de exaltación de nuestro espíritu. Porque el hombre necesita a veces de la sintonía con su silencio para agradecer su humanidad, o lo que es lo mismo, descubrirse en aquello que no necesita parabienes ni memorias deslustradas, sino un ejemplo vivo del presente valiente y consciente de la comunicación humana.

Enhorabuena. 
2enBanda. Fotos (c) Miguel Castañeda

2enBanda. Fotos (c) Miguel Castañeda

2enBanda. Fotos (c) Miguel Castañeda

2enBanda. Fotos (c) Miguel Castañeda
2enBanda
Fotos (c) Miguel Castañeda
Jordi Miralles, un oboè per a Mozart
amb la Jove Orquestra Balear sota direcció de Philippe Bender, de bell nou al maig proper

JJFM
Les darreres interpretacións del concert per a oboè i orquestra en do major KV314 de W.Mozart per la Jove Orquestra Balear amb Jordi Miralles com a solista han estat tot un èxit tant a Artà (23 de desembre) com a Manacor (15 de gener).

La tercera entrega del mateix concert s'ha programat per al proper 14 de maig sota la batuta del que fou director de Sa Simfònica -l' Orquestra Simfònica de Balears "Ciutat de Palma"-, Philippe Bender, entre els anys 1994-97 i 2005-09.

La JOB està formada per professors i alumnes del Conservatori Superior de les Illes Balears. Neiscuda al maig de l'any passat, pretén oferir una eixida professional als joves titulats del conservatori de les illes.
Jove Orquestra Balear. Director: Felip Aguirre; solista: Jordi Miralles.
Jove Orquestra Balear.
Director: Felip Aguirre; solista: Jordi Miralles.
Kiko Martinez, rock sense parar
amb Jesús Lara & Asociados Icon_External_Link from wikimedia.org

Redacció
Kiko Martínez, Xavi Blanquer o Miguel Matarredona -alguns dels músics coneguts a l'Apol·lo, i "associats" a Jesús Lara- no paren, el passat divendres 5 de febrer oferíen un recital a un conegut restaurant alcoià ón els plats d'autor es serviren farcits de música

La formació de rock liderada per Jesús Lara va presentar al Teatre Principal d'Alcoi el passat novembre "Serie Media" el seu darrer treball discogràfic, el tercer des de que al 2004 vejera la llum "Alquimia Doméstica" i amb el que a partir del rock volen submergir-se en altres estils amb la col·laboració de músics de diferents estils.

Jesús Lara, guitarra; Kiko Martínez, baix.ACTUALITAT MUSICAL A LES COMARQUES

Beniarrés acogerá una master-classe de trompeta

organizada por la Escola Comarcal de Música del Comtat

J. Colomer
El trompetista Matthias HöfsIcon_External_Link from wikimedia.org -concertista internacional, solista del grupo German Brass y professor en la Hamburg College of Music and Theatre-, visitará la Escola Comarcal de Música del Comtat los próximos dias 6 y 7 de marzo ofreciendo un concierto con su clase de trompeta de Hamburgo y un master clase en Beniarrés.

También se contará con la presencia del fabricante alemán Heinrich Thein, esponsor de Mathias Hoefs, con una interesante exposición de su instrumental dentro de la sección de trompetas.

PDF - Portable Document FormatInscripciones e información

Matthias Höfs Website
(c) Matthias Höfs2010.02.09 Assemblea Comarcal de la FSMCV
Sentiment per la mort de José Luis Santacreu i preocupació per les retallades presupostàries a les escoles de música

Redacció
A la seu de la Unió Musical d'Alcoi es va celebrar el proppassat 28 de gener l'assemblea comarcal ordinaria de la demarcació "Alcoià-Comtat" de la federació de societats musicals.

El tema destacat va estar la retallada del 35% del presupost per a les escoles de música per part del govern valencià. Així mateix es va informar i entregar el material del programa de intercanvis i va continuar parlant-se del model de contracte per a actes de carrer.

Tanmateix, el delegat comarcal, Ignasi Mengual va informar de la mort als 45 anys de José Luis Santacreu Redondo, requinto/clarinet de la Banda Municipal d'Alacant. Des d'aquestes linies s'afegim al general condol manifestat per les societats musicals.
Assemblea Comarcal de la FSMCV

Assemblea Comarcal de la FSMCV
Gal·la de Música i Dansa amb el Club Taurino

Redacció
L' Orquestra Simfònica Alcoiana amb la Companía Danza Alcoy i l'agrupació lírica de "El Trabajo" ofereixen el proper dissabte 13 de febrer a partir de les 20h al Teatre Calderón una Gal·la de Música i Dansa Espanyola i Taurina.

L'acte s'enmarca dins de les XXI Jornades Taurines que el Club Taurino d'Alcoi ve desenvolupant des del passat mes de novembre amb conferències, recital poètic i diverses exposicions de pintura. Com la que també podrà veures a l'accés del Teatre Calderón, obra de l'alcoià Luis Sanus.
De La Vall d'Albaida a la 'Berlinale'
La música de l'ontinyentí Miquel Angel Múrcia viatjarà a Berlín de la mà de Pol Hermann

Jaume J. Ferrando
El belga Pol Herrmann, director de fotografía del documental, -dirigit per Jonathan Bellés amb B.S.O. de Miquel Àngel Múrcia-, 'Rene Magritte: Drôle de Bonhomme' ha estat seleccionat a l'edició 2010 de la Berlinale Talent Campus que's celebrarà del 13 al 18 de febrer.

Des de l'aparició del teaser s'ha recolzat el projecte des d'aquesta web i altres com el Casal Jaume I de La Safor-Valldigna i sembla que està tenint repercussió, de la qual cosa se'n alegrem amb l'equip que duu endavant el projecte, encàrrec de la Casa Museu Magritte de Brusseles.

El considerat festival cinematogràfic més importante d'Europa, tindrà lloc a la capital d'alemanya a partir del dijous 11. A la 'Berlinale', Pol Hermann presentarà fragments del documental fruit del seu treball amb l'equip espanyol.
2010.02.01

INFO @ Teatre Calderón d'Alcoi
Gratitud por 2 en Banda un espectáculo pro-Haití


CIM APOLO - Comunicación Social
La Junta Directiva del CIM Apolo manifiesta su apoyo y anima a asistir al concierto-espectáculo "2 en Banda" que la Corporación Musical Primitiva ofrecerá el próximo domingo a las 19h. en el Teatre Calderón.

La recaudación de esta nueva propuesta artística con la banda Primitiva, la Cía SinFFin Danza de Madrid y las videoproyecciones de E.D.Q.C., a propuesta de los músicos, se destinará exclusivamente a los damnificados por el terremoto de Haití.

2 en Banda, un espectáculo pro-Haití, ha contado con el apoyo económico e institucional de la UTE-Teatre Calderón y la Obra Social "La Caixa", con la colaboración del Ayuntamiento de Alcoy, El Periódico Ciudad y Radio Alcoy de la Cadena SER.
2 en Banda un espectáculo pro-Haití. Foto presentación Ayuntamiento de Alcoy
Mariola Cortés, Àngel Lluís Ferrando, Rosa Sánchez -concejala de cultura- y María Cabanes en la presentación del Ayuntamiento el pasado jueves.
Foto (c) El Periódico Ciudad de Alcoy


Àngel Lluís Ferrando pronunció una conferencia en la Universidad de Zaragoza

Redacción
Ángel Lluis Ferrando pronunció, el pasado lunes 18 de enero, una conferencia en el Paraninfo de la Univerdad de Zaragoza, dentro del ciclo de conferencias 'La música y el concepto de modernidad y vanguardia', organizado por la Universidad de Zaragoza y la Orquesta de Cámara del Auditorio OCAZ-Grupo EnigmaIcon_External_Link from wikimedia.org.

La conferencia sirvió de preludio al concierto que el Grupo Enigma ofreció el martes en el Auditorio de Zaragoza. La formación dirigida por Juan José Olives interpretó el programa:
C. Cruz de Castro: Ofrenda a Miguel Hernández
T. Marco: Laberinto marino (para violoncello y orquesta de cuerda)
J. José Olives: Variaciones sobre un tema de Alban Berg
J. Cervelló: Dos movimientos
Àngel Lluís Ferrando en el Paraninfo de la Universidad de Zaragoza, junto a la responsable del ciclo y Victor Parra, concertino de la OCAZEnigma
Conferencia en el Paraninfo de la Universidad de Zaragoza, Àngel Lluís Ferrando junto a la responsable de la Universidad y el concertino de la OCAZEnigma
ALCOI ARTÍSTIC

Bolos Teatre presenta "Usted tiene ojos de mujer fatal" de Jardiel Poncela

Redacción
Los próximos 12, 13 y 14 de febrero en el Teatro Salesianos, Bolos TeatreIcon_External_Link from wikimedia.org pondrá en escena la comedia de Enrique Jardiel PoncelaIcon_External_Link from wikimedia.org "Usted tiene ojos de mujer fatal" con dirección de Fernando Andrés Anduix. El propio director la presenta con estas palabras:

"Una comedia al más puro estilo de Jardiel Poncela: enredos, líos, malos entendidos, amor, desamor, engaños, celos y humor. Mucho humor inteligente y bien dosificado... porque... ¿se puede amar a 1401 mujeres? ¿puede un cazador ser cazado? ¿Se puede ser feliz sufriendo? ¿Se caen las pestañas por llorar mucho? ¿es el dinero el motor del amor o el amor el del dinero? ¿El amor es como la mayonesa que cuando se corta es mejor tirarla? ¿Elena se escribe con H? ¿Se puede bailar el Ave María de Gounod? Solo Jardiel Poncela en boca de sus personajes podría responder a estas y muchas otras preguntas"
BLOG de Bolos Teatre - AlcoiCarmen Verdú nominada a los Premios de la Música

Redacción

El próximo 17 de febrero en Madrid la SGAE dará a conocer los ganadores de la decimocuarta edición de los Premios de la Música.

Hay cinco nominados de la Comunitat Valenciana: Nacho Canut, Susana Cordón, la editorial musical Piles, Andrés Valero-Castells y la alcoyana Carmen Verdú.
Enrique Gosp gana el concurso de pasodobles de la Asociación de San Jorge

Radio Alcoy
Enrique Gosp ha ganado el concurso de composición de música festera organizado por la Asociación de San Jorge. El maestro de Benifaió, de 67 años, se ha alzado con el premio Juan Cantó Francés, en la modalidad de pasodoble, por la obra Llevantins. La pieza será interpretada en los tres conciertos de exaltación de música festera.
2010.01.25

Comentarios en el weblog
"2 en Banda" concierto-espectáculo pro-Haití
danza y proyecciones a los sones de La Primitiva

CMP - Comunicació Social
La Corporación Musical Primitiva dedicará la recaudación del concierto-espectáculo "2 en Banda" -previsto para el domingo 7 de febrero en el Teatre Calderón a las 19h- a la solidaridad con los damnificados del terremoto de Haití.

"2 en Banda" es el fruto de la colaboración entre La Primitiva, la cía SinFFin Danza y un artista de la imagen: E.D.Q.C. e incluye el estreno absoluto de la coreografía "Naranjas y Limones" de Sylvia Gonález Sueiro sobre el "Triptic per a Banda" de Amando Blanquer.

"No será mucho dinero todo el que podemos dedicar a la gente de Haití que están sufriendo mucho" señalaba el presidente de la entidad, Javier Picó cuando anunciaba en el ensayo del pasado sábado a la plantilla de La Primitiva el proyecto, para añadir que tras las gestiones realizadas en los últimos días, será La Caixa la que gestionará la iniciativa.

La plantilla de la Música aceptó renunciar a las localidades que habitualmente se reservan para sus familiares en favor de la iniciativa. Las localidades están a la venta en Servicam
Icon_External_Link from wikimedia.org y en las Taquillas del Calderón con los descuentos habituales.

Se dispone de una "Fila 0" para el concierto, donde la gente que quiera colaborar con la causa de Haití y no pueda asistir al concierto, pueda realizar su donación. La recaudación se destinarà a través de la Caixa a entidades que estan encargándose de las necesidades básicas en Haití, como son: alimentos y medicamentos.

El número de la cuenta para la FILA CERO es el siguiente:
Nº: 2100 2252 23 0200166020 - La Caixa: Pl. España, 18 (Alcoi)

PDF - Portable Document FormatPrograma
2enBAnda, un espectacle per Haití
2enBAnda, un espectacle per Haití
FONOTECA

Parsifal  (preludi)

Enrregistrament en directe al Concert de Santa Cecilia 2009
R.Wagner "Parsifal" (preludi)
Banda Primitiva - Alcoi 2009 Dir: A. Ll. Ferrando
Recorded @ Teatre Calderón d'Alcoi
by Gonzalo Belenguer (Radio Alcoy)

from wikimedia.org
Richard Wagner (Leipzig, 1813 – Venècia, 1883). Retratat per Renoir a 1882El retrato del Cardenal Sancha en la capilla del CIM Apolo

Redacción
La pasada semana quedaba instalado en la capilla del CIM Apolo entre las imágenes de Santa Cecilia y San Jorge un retrato del Beato Ciríaco María Sancha y Hervás.

El Cardenal Sancha, que fuera arzobispo de Valencia, mantuvo relación en vida con Juan Cantó y los músicos de La Primitiva, formación que el pasado octubre se desplazó a Toledo para participar en los actos celebrados con motivo de su beatificación.

Según acuerdo de la junta directiva del CIM Apolo del pasado noviembre, su retrato con la medalla conmemorativa de la beatificación y una reliquia se custudiarán en la capilla de la entidad.

El retrato del Cardenal Sancha en la capilla del CIM Apolo
El retrato del Cardenal Sancha en la capilla del CIM Apolo
Foto (CC) I. Carbonell
Pau Jordà amb Skampal'poll al Hobby

Redacció
El proper divendres 29 de gener a partir de la mitja nit al Pub Hobby actuará Skampa'l poll, una banda de ska a la que pertany el jove oboè de la Vella, Pau Jordà.

Skampa'l poll son Cristian (guitarra), Pau (vent) Anna (vocal) Lozano (bateria) Martí (teclats), Manu (baix). Van fer el primer directe per l'abril del 2009 a Alcoi. Aquesta serà la segon aparició en públic amb ocassió de la RadioAktiva Fest, cita que completa cartell amb Mandangaya Batukada Sambolika i DJ Radioactiu

Skampal'poll
(CC) Skampal'pollFSMCV - LOGO El delegado del gobierno recibe a la FSMCV  
Ricardo Peralta se compromete a colaborar con las sociedades musicales para establecer líneas de ayuda y promoción

FSMCV.Valencia, 21 de enero de 2010
El presidente y vicepresidente de la FSMCV, Pepe Almería y Pedro Rodríguez, han mantenido una reunión con Ricardo Peralta. Durante el encuentro, Almería ha expuesto al delegado del gobierno en la Comunidad Valenciana la difícil situación por la que pasan actualmente las sociedades musicales y, en especial, sus escuelas de música, tras los recortes presupuestarios del gobierno valenciano.

Almería ha explicado con todo lujo de detalles los constantes intentos de la FSMCV para conseguir que la Generalitat respalde este movimiento cultural, aportando información y documentación que ilustran la situación actual del colectivo al que representan. Asimismo, ante el fracaso del diálogo institucional, le ha avanzado que la entidad federal va a iniciar una serie de acciones para este año 2010, al objeto de sensibilizar a la sociedad valenciana sobre el papel sociocultural y educativo de las sociedades musicales en esta comunidad y lograr que recuperen el lugar que les corresponde y el respaldo de los poderes públicos de los que históricamente han gozado.

Por su parte, Ricardo Peralta ha lamentado esta situación y se ha comprometido a colaborar con las sociedades musicales de la Comunidad Valenciana para ver en qué medida se pueden establecer líneas de ayudas en el ámbito cultural y de promoción, con el objetivo de que "este fenómeno social tan característico siga manteniendo el vigor que hoy tiene". 
2010.01.21 Actos del CXXV aniversario de la Cabalgata de Alcoi para 2010

Redacción

Según señalaba Adrián Espí, presidente de la comisión organizadora del centenario, en La VerdadIcon_External_Link from wikimedia.org el pasado 3 de enero, para este 2010 se prevé además del concierto de las tres bandas locales, la recepción a la comisión organizadora por parte de los Príncipes de Asturias, un congreso nacional de cabalgatas para septiembre, levantar un monumento a la cabalgata pionera y gestionar con el Vaticano una reliquia de los magos, cuyos restos reposan en la catedral de Colonia.
Comentaris al weblog
José Mª Valls, Cabalgata para Orquesta y Banda

CIM Apolo - Comunicación Social
El pasado dos de enero Alfonso Saura al frente de la Orquesta Filarmónica de Botosani (Rumanía) estrenaba la versión de orquesta de la fanfafarria-marcha de Jose María Valls "Cabalgata dels Reis Magos", en el marco del concierto de año nuevo de la Asociación de Amigos de la Música de Alcoy. Se trata de una nueva instrumentación del original para banda que el propio autor analizaba en un artículo publicado en el Extra de Reyes (año 2000) del periódico local Ciudad y que reproducimos en la web por gentileza del propio J. M. Valls.


OPINIÓN

Necesaria aportación

Jaume J. Ferrando
Dada la abundancia de música popular sobre la navidad y epifanía alcoyanas sorprende la escasa producción -que no atención- que los compositores alcoyanos han dedicado a esta fiesta, máxime teniendo en cuenta la necesidad de música para los actos de calle y la presencia musical de todo género que llena iglesias, colegios y teatros en unos pocos días de vacación.

Además de "L'entrà dels Reis" de Camilo Pérez Monllor, a la hora de confeccionar una lista de composiciones alcoyanas habría que incluir "La Nochebuena en Alcoy" poema sinfónico para banda de Camilo Pérez Laporta, Barrabás (1979) pasodoble de Francisco Carchano, Crida i clam" de G. Casasempere, los arreglos de Moisés Olcina que desde 1993 acompañan a modo de pupurri al pueblo en el bando, y los de Àngel Lluís Ferrando: el de la banda sonora (1994) de "El Betlem de Tirisiti" y el editado por el Ayuntamiento de Alcoy en 1997 en el CD "Música per Nadal" (1).

La lista la completa por partida doble José María Valls Satorres con su fanfarria-marcha "Cabalgata dels Reis Magos" escrita para banda, "entre noviembre y diciembre de 1986 y dedicada a la Sociedad Musical Nueva" tal y como señala el propio autor en su análisis publicado en el periódico local Ciudad. Pieza que en su versión de orquesta el pasado dos de enero veía la luz en el concierto de año nuevo organizado por los "Amigos de la Música" con la Orquesta de Botosani bajo la dirección del también alcoyano Alfonso Saura.

Entre las posibles causas que pudieran explicar tan breve repertorio quizás se encuentre el escaso entusiasmo con el que el pueblo de Alcoi viene recibiendolo. Parece que una parte de sentir alcoyano se resiste a aceptar nuevas tímbricas prefieriendo por lo general el sonido del barullo popular, con voces y percusiones que cuanto menos deben parecer improvisados.

Difícil será pues -a menos que lo anterior no sea cierto- que los alcoyanos escuchen piezas nuevas en la cabalgata. Y que ese fantástico legado que tienen en su folclore llegue a atriles prestigiosos fuera de Alcoi. Algo que parece completamente asumido -incluso exigible- para la fiesta de moros y cristianos.

Sea como fuere, José María Valls como el resto de los músicos citados, todos contemporáneos- ha prestado atención y contribuído a rellenar un espacio necesario en el imaginario popular alcoyano y muy poco tratado por los músicos locales hasta las reformas de los noventa coincidiendo con la irrupción en el panorama local de la dolçaina y las dances, que en su conjunto parece la última réplica del espíritu de la reinaxença.

Quizás la ausencia más desconcertante se encontre en el momento de la adoración. El Aleluya de Haendel, inapropiado sensu estricto por usar el grito que anuncia la resureccion de Jesucristo para acompañar el momento de su nacimiento, supone todo un 'shock' estético que silencia las melodias populares con un chaparrón de watios en la obligada parada de los magos frente al portal, y que de momento no conoce alternativa. 


Notas:
1.- Publicado junto al libro "Carta als Reis" de Jordi Botella con fotos de Paco Grau.
José Mª Valls "La fanfarria-marcha de la cabalgata" para El Periódico Ciudad de Alcoy (Extra Reyes año 2000) reproducido en la web por cortesía del autor

Ciudad Extra Reyes (2000) reproducido en la web por cortesía del autor2010.01.19 Adrían Miró García, fill predilecte d'Alcoi

Redacció
Jorge Sedano, alcalde d'Alcoi li feia entrega del reconeixement a Adrián Miró el proppassat divendres al llarg del acte institucional celebrat al saló de plenaris de l'ajuntament. Poc abans, la corporació municipal acordava per unanimitat la concesió del títol.

Un total de 88 entitats i personas entre les que figura el CIM Apolo, s'ha nafegit a la sol·licitud del CAEHA. La mateixa entitat de la que Miró es president d'honor organitzava un dinar posterior a l'acte de nomenament en el que obsequià als assistents amb una antología de poemes de Miró editada ad hoc.

Adrián Miró (Alcoi, 1923) ha estat professor d'espanyol a París, alli va conèixer a Amando Blanquer que estava estudiant, i va conviure amb Carlos Palacio i molts altres espanyols en el exili.

La seua obra abarca des de la poesía a la biografía i la recerca musicológica. Quan mori la seua esposa, escriu María Luisa (sonetos) de 1984 cinc dels quals constitueixen el texto de la Cantata "LLanto de muerte por María Luisa" de Carlos Palacio, tanmateix la "Sinfonía de las Montañas de Alcoy" es la inspiració de Amando Blanquer al escriure "Entornos" i que també va posar música al poemari "Impromptus a María Luisa".

Adrián Miró, Fill Predilecte d'Alcoi amb membres de la Corporació Musical Primitiva
Adrián Miró, fill predilecte d'Alcoi amb J.Ferrando, M.Cortés i M.Cabanes de la corporació musical Primitiva


ACTUALITAT MUSICAL A LES COMARQUES

Master Classe de Tuba y Bombardino impartido por Patricio Cosentino


J. Colomer
La Escuela Comarcal de Música del Comtat ha organizado para el próximo mes de febrero los dias 20 y 21; un master classe de Tuba y Bombardino impartido por el tubista argentino Patricio Cosentino.

A la master classe prevista en la sede de la Unión Musical de Muro los días 20 y 21 de febrero de 2010 podrán asistir alumnos de grado elemental, medio y supurior. También se aceptarán inscripciones de Trombón (Tenor - Bajo - Contrabajo).

Patricio Cosentino realiza una intensa actividad como solista y docente. En la actualidad es miembro de la Orquesta Sinfónica Nacional Argentina y Profesor de Tuba del Conservatorio Superior de Música “Manuel de Falla” de la Ciudad de Buenos Aires. En 2009 recibe su diploma de grado de la Hochschule für Musik “Franz Liszt” de la ciudad de Weimar, Alemania.

---
PDF - Portable Document Format
Información
(PDF) Master Classe de Tuba y Bombardino impartido por Patricio Cosentino 21 y 22 febrero 2010. Unió Musical de Muro


2010.01.11

INFO @ Teatre Calderón d'Alcoi
La Capella de Ministrers al Teatre Calderón amb "Música Angélica"

El proper divendres 15 a les 22h. al Teatre Calderón la Capella de Ministrers de València amb peces dedicades a la Mare de Déu d'arreu l'antiga Corona d'Aragó interpretades amb les rèpliques dels instruments dels àngels músics de la Catedral de València

JJFM
La formació creada i dirigida per Carles Magraner que compta amb el management de l'alcoià Davíd Seguí arriba a Alcoi amb la seua "Música Angélica" treball que recull peces dedicades a la Mare de Déu d'arreu l'antiga Corona d'Aragó interpretades amb les rèpliques dels instruments dels àngels músics de la Catedral de València.

Els àngels pintats al fresco a les darreríes del segle XV a l'àbsis de la Seu Valentina foren redescoberts al 2004 al retirar la falsa ornamentació barroca que amagava l'original gòtic. Després de decidir recuperar les pintures per la fundació "La llum de les imatges", i com ja va passar amb els instruments del "Portico de la Gloria" a la catedral compostelana, s'encarregàren rèpliques dels instruments que toquen els àngels i que el ministrers aprengueren a tocar.

Des del 2007 en que l' Institut Valencià de la Música enrregistràra el CD homònim amb el Cor de València, la "Música Angélica" ha protagonitzat fites destacades al Festival Medieval d'Elx, l'Auditori Nacional de Madrid, el Monestir de San Geroni a Granada, o l'esglesia de "San Girolamo della Carità" a Roma Link to YouTube

Al concert li acompanya una exposició fotogràfica sobre l'estudi dels instruments "dels àngels".
Àngel Músic de la Seu de València. Imatge sota domini públic en wikimedia.org autor:Felivet
Àngel Músic de la Seu de València
Imatge sota domini públic en wikimedia.org autor: Felivet
Luis Sanus a la Fira de Bèrgam 

Redacció
El pintor alcoià Luis Sanus presentarà les seus obres mes recents a l'edició 2010 de la Bérgamo Arte Fiera a Bèrgam (Llombardía-Italia)

Tot i que una part important dels expositors que hi assistiràn procedeixen del nord d'Italia, aquesta fira artística aplegará representants de tota europa entre els propers dies 15 i 18 de gener.

L'única galería espanyola representada serà la malaguenya Javier Román que inclou l'obra de l'artiste alcoià.

Luis Sanus autor del cartell de la XXIV edició de "La Nostra Música" - Corporació Musical Primitiva d'Alcoi
Luis Sanus, autor del cartell de "Et in Terra Pax"col·laborava amb la Corporació Musical Primitiva ACTUALITAT MUSICAL A LES COMARQUES

"De fang" música de José Rafael Pascual

El proper 14 de gener a les 20:30h. es presentarà a la seu social de la Unió Musical de Muro "De fang" un doble CD que recull el treball de José R. Pascual als darrers deu anys.

En total 31 peces per a la festa de moros i cristians interpretades per onze bandes de música i tres colles dolçaineres.
link to http://www.pascualvilaplana.com/especial.php

La Societat Musical de Banyeres amb Fernando Argenta

Una nova entrega del "Concert en familia" s'oferirà al Teatre Principal de  Banyeres de Mariola el proper 6 de febrer a les 20h. Fernando Argenta continúa la seua "gira" amb bandes de música.

La Societat Musical de Banyeres actuarà sota la batuta del seu director titular, Rafael García Vidal. 


RECULL DE PREMSA / REVISTA DE PRENSA / PRESS REVIEW

Santa Cecilia 2009

(c) El Periódico Ciudad de Alcoy 22/11/09 (c) El Periódico Ciudad de Alcoy 22/11/09


2010.01.06 Un regal de Reis per a músics en formació
estudiants de quart curs de l'Escola de Música Amando Blanquer tenen el primer contacte amb la banda i la colla de dolçaines en la Cavalcada dels Reis MagsJJFM

La CXXV Cavalcada dels Reis Mags a Alcoi ha estat el primer moment amb el que un grapat d'estudiants de l' Escola de Música "Amando Blanquer" han prés contacte amb les unitats artístiques de la societat.

Aitor Cerro, clarinet; Mar Fernández i Jose Daniel Molina, saxos; Daniel Inoue i Jorge Terol, flautes; Helena Ortíz, dolçaina; David Blanes i Miguel Jara trompeta; Roger Carchano, percussió; Javier García, trombó; Ana Fernández i Marc Sirera, contrabaix. Tots estàn estudiant quart i al llarg d'aquest 2010 aniran incorporant-se a les activitats artístiques progressivament.

Els estudiants, amb esta activitat han pogut trobar-se amb el carrer: la necessitat de tocar i portar el pas, de llegir mentre les distraccions t'envolten... Una experiència per assolir la voluntat de vincular-se a la societat com a músics, la qual cosa podràn duur a efecte a final de curs, quan tinguen el grau elemental a la mà.
Corporació Musical Primitiva. Presentació estudiants de música. 2/1/10
Alguns del estudiants presentats en societat, coincidint amb l'assaig de "L'entrà dels Reis"
Foto (CC) María Cabanes
Crida i Clam per al Ban Reial
la fanfàrria de Gregori Casasempere acompanya un any més l'ambaixada dels reis mags

Redacció
El texte escrit enguany pel periodiste / escriptor Ramón Climent i declamat als carrers d'Alcoi per l'embaixador reial el passat dilluns, anava acompanyat d'una formació de metalls i percussió de La Primitiva amb el seu director Àngel Lluís Ferrando al capdavant.

La fanfàrria va estar escrita al 1993 per Gregori Casasempere Gisbert amb el títol "Crida i Clam per al Ban Reial". L'obra que destaca pel contrast amb les cançons populars del poble que precedeix l'ambaixada, manté dos moments musicals diferenciats: "la crida" i "el clam", entre les quals s'insereix la declamació del ban. Des de la seua creació, coincidint amb la remodelació d'aquest singular acte de la epifanía alcoiana, ha estat interpretada per La Primitiva.---

Ban Reial 2010  
Alcoi 4 de gener de 2010. La Primitiva interpreta "Crida i Clam per al Ban Reial" de Gregori Casasempere

Alcoi 4 de gener de 2010. La Primitiva interpreta "Crida i Clam per al Ban Reial" de Gregori Casasempere
Alcoi 4 de gener de 2010. La Primitiva interpreta "Crida i Clam per al Ban Reial" de Gregori Casasempere
Fotos (CC) María Cabanes
Amics i Músics


Andy Cooke s'interessa per la música alcoiana

Redacció
Andy Cooke, músic escocés, especialitzat en percussió africana, visitava Alcoi amb ocassió del Nadal-Cap d'any.

Interessat particularment en el paper de les bandes de música en les festes valencianes, Cooke no va voler perdre la oportunitat i assistía a l'assaig de la Música Primitiva, el proppassat dissabte dos de gener. Així, va poder conèixer de primera mà el treball de la banda en la preparació d'una obra singular: el pas-doble "L'entrà dels Reis" de Camilo Pérez Monllor, peça fonamental en la festa epifànica alcoiana.
---
Link to Andy Cooke @ YouTube link to Andy Cooke @ Facebook 
Andy Cooke en un assaig de La Primitiva 2/1/2010


Julio Fresneda visita l'arxiu musical

Redacció
El passat 29 de desembre Julio Fresneda visitava l'arxiu musical de la Corporació Musical Primitiva com a part de la tasca prèvia als estudis de superiors de tercer nivell.

Fresneda desenvoluparà un treball sobre la música i el clarinet, el seu instrument, per a obtenir el DEA (Diploma d'Estudis Avançats) a la Universitat Politècnica de València i, en conseqüència la suficiència per a la recerca, que mes endavant li permetrà abordar el doctorat.

 
Julio Fresneda visita l'arxiu musical2010.01.03 La JOA despide el año con música

la Joven Orquesta de Alcoi bajo la dirección de Alexander Tinibaev despide su encuentro de navidad con un concierto en el Teatro Salesiano el pasado dia 30

Susana Fernández
En el programa figuraba el Canon de Pachelbel, Concierto en Sol M para viola de Telemann con Alexis Cabrera a la viola y Gloria Brando al cémbalo, La Mort D'Ase de Grieg, Serenade de Daniel G. Turk, el Concierto en Re m para Oboe de Vivaldi con Juan Luis Guitart, Annem Polka de Strauss y Sangre Vienesa de Strauss.

Tras cuatro dias intensos de trabajo, los miembros de la JOA han disfrutado y han vivido emociones y diversión de la mano de una gran músico como Alexander Tinibaev, muy perfeccionista y que ha aportado muchas cosas y todas buenas. Como es violinísta, la conexión ha sido muy fácil pues al ser todos instrumentistas de cuerda, el entendimiento ha sido muy bueno.

Por otra parte, cabe reseñar que éste es el primer encuentro de la JOA en el que la orquesta no ha necesitado el apoyo de ningún músico profesional, sin duda un elemento a tener en cuenta para valorar su evolución.
Joven Orquesta de Alcoi bajo la dirección de Alexander Tinibaev - Foto (CC) Rosanna Crespo
Foto (CC) Rosanna Crespo
FELICITACIÓ DE NADAL 

I ja fa vint anys…

Esperanza Calabuig AgullóEsperanza Calabuig
El que va escomençar com un dinar d’amics, un anticipo a la nit bona… torna a repetir-se any darrere any baix el sostre de les nostres centenaries vigues.

Recorde els primers anys… Angel Esteve, Sergio Molina (anxoveta), Copart, Ana Li, Carolina…ataviats de instruments tipics  i no tan tipics…s’enjuntaven al Restaurant d´Apolo per a anticipar-se i celebrar junts la nit bona.  Nit per a estar en familia, i es per això que s’enjuntavem a dinar, per conmemorar que  de certa manera  també hi eren una familia.

Poc a poc, any darrere any eixe grup va anar enriquint-se de nous musics, de nous companys. Podria citar alguns noms, com Yolanda Calabuig, Jesus Fuertes, inclus nous educandos s’afegien a la proposta… Susana Fernandez, Sonia Lopez… de nous instruments, tot aquell que volia afegir-se a la ja estipulada cita, acudia a l’hora marcada….

Passavem una estona rient-se, cantant i tocant nadaletes tipiques del nostre poble, “El Pardalot”, “Donem l’asguinaldo”, “El Tamborilero”... Seguidament tots engalanats amb complements nadalencs, passavem a  celebrar-ho  amb tots els alcoians. Era, quan ixiem al carrer i amb molta il.lusio i ganes de festa…passavem a demanar l’asguinaldo.

Un any mes, xics i xiques, homes i dones… nens i nenes fills d’aquesta casa, ixen al carrer  a  continuar  amb la tradició. Dinar de sobaquillo cap a la 13:30 del mig dia, engalanat com cal i amb qualsevol instrument que el represente que te gust per pasar la “pre nit bona” junts…el passat dia 24 de decembre com porta fent-se desde fa una vintena d’anys, components de la música vella d’Alcoi, ens reunim per a fer llar….13:30 del migdia, anem acudint als locals de la societat, i com no, tots a una preparant la taulada que any darrere d’any va omplint-se de menjar , bon humor i nous companys.

I com si de un ritual es tractara, despres de dinar, despres dels pastissets i despres de arreplegar…. ixim als carrers d’Alcoi, cantant i tocant nadaletes. Baixant  pel  carrer Sant Francesc on anem trovant a gent de tots els anys, Don Jose Bonet, Mila Agullo, Juan el de la papereria, inclus en l’estanc ens van rebre de bona gana…Fins que arrivem a la Visita quasi obligada de tots els anys, el Portal de la Plaça Espanya, allí amb gran serietat toquem  la nadaleta obligada de repertori, realitzem la foto de grup i i continuem  la nostra especial felicitació.

La vesprada acaba  demanant l’asguinaldo a la plaça de dins, on allí cadascun va anar retirant-se, uns a casa de Gori per a Felicitar-li l’any i altres a casa, per a acabar d’ajudar a posar la taula de Nit bona i altres mes resagats es queden a la plaça a fer les últimes xarradetes de la vesprada.
Una gran mostra de que el nadal també esta a Apolo. Un any mes La Vella ens felicita el Nadal.
Un any mes La Vella ens felicita el Nadal. Foto (CC) Yolanda Calabuig

Un any mes La Vella ens felicita el Nadal. Foto (CC) Yolanda Calabuig

Un any mes La Vella ens felicita el Nadal. Foto (CC) Yolanda Calabuig
Un any mes La Vella ens felicita el Nadal.
Fotos (CC) Yolanda Calabuig
Arxiu de noticies / News Archives / Archivo de noticia
Creative Commons License
Esta obra está bajo una licencia de Creative Commons

Logo CIM Apolo
home
info@cimapolo.com

Valid XHTML 1.0 Transitional ¡CSS Válido!