Corporació Musical Primitiva d'Alcoi
Angel Lluis Ferrando, director

Teatre Calderón
AlcoiConcert de Santa Cecilia
22 de Novembre de 2008

Una mirada cap a la història


Enguany coincideixen dos celebracions històriques de caràcter ben diferent.
D’una banda, el 800 aniversari del naixement del rei En Jaume, considerat el fundador del Regne de València. Un monarca amb el qual la Corona d’Aragó arriba gairebé a la seua major expansió, amb la incorporació dels antics regnes musulmans de Mallorca i València.

Pel contrari, la commemoració del bicentenari de l’esclafit de la Guerra del Francés, popularment coneguda com la Guerra de la Independència, fa referència a un esdeveniment que anava a suposar la liquidació de l’Antic Règim (o, al menys, el
preludi del seu final anys després).

La CMP vol sumar-se a aquestes importants celebracions amb una singular elecció de peces musicals.

La filla del Rei Barbut, estrenada en 1943 i obra de la compositora castellonenca Matilde Salvador, està considerada la primera òpera en valencià. Basada en el llibre Tombatossals de Josep Pasqual Tirado, narra les aventures del mític gegant Tombatossals en la cort del rei Barbut.

Lo crit del palleter, de Camilo Pérez Laporta, és una obra que s’inspira en un succés de l’inici de la revolta valenciana contra Napoleó. El palleter fou Vicent Doménech, un humil venedor que, davant la inacció de les autoritats militars i polítiques del regne, va impulsar la revolta popular declarant-li la guerra a Napoleó als crits de “mort als traïdors”.

Pocs mesos després, Beethoven estrenava una de les seues composicions més emblemàtiques i conegudes, la seua simfonia nº 5. L’any 2008 és certament un any adient per fer una mirada cap a la història.

Josep Lluís Santonja
Arxiu Municipal d’Alcoi

Marxa del Rei Barbut Matilde Salvador
Lo crit del palleter Camilo Pérez Laporta
Simfonia nº 5 (tercer temps i final) Ludwig van Beethoven
transcripció de Julio Gómezget the flash player to see this player.


Grabación cortesía de Paco Ribera
Built with Jeroen Wijerings FLV Mediaplayer


Creative Commons License
Esta obra está bajo una licencia de Creative Commons

info@cimapolo.com

Valid XHTML 1.0 Transitional ¡CSS Válido!